VFAB fyller 50 år och uppmärksammar kulturhus med plaketter

VFAB firar 50 år och vill nu uppmärksamma sina kulturfastigheter. – Vi vill ge de här byggnaderna liv, säger kommunikatören Alexandra Ericsson.

ANNONS
|

För exakt 50 år sedan köpte Varbergs Fastighets AB, VFAB, fastigheten Läkaren. För de flesta mer känd som Stadshotellet. Prislappen 1970: 1,2 miljoner kronor.

– Vi har gjort en värdering och i dag är den här fastigheten med alla verksamheter som finns i huset värd hundratals miljoner kronor. Det är lite skillnad mot för 50 år sedan, säger Gösta Bergenheim (M), styrelseordförande i VFAB.

Stadshotellet är en av VFAB:s åtta kulturfastigheter som det kommunala bolaget nu uppmärksammar genom att sätta upp plaketter på fasaderna. Den som läser på skylten får kort information om fastighetens historia.

– Vi vill ge de här byggnaderna liv. Men också ta ansvar för att historierna tas till vara, säger kommunikatören Alexandra Ericsson.

ANNONS

Uppmärksammandet av fastigheterna görs i samband med att VFAB fyller 50 år. Bolaget registrerades i april 1970 - samma år som de köpte Stadshotellets fastighet. Tanken var att VFAB skulle fira stort eftersom bolaget fyller jämnt men i coronatider fick festligheterna läggas på hyllan. Istället blir uppmärksammandet av kulturbyggnaderna ett sätt att fira och först ut att få en plakett är som sagt fastigheten som inhyser Stadshotellet. Huset stod klart 1902 och sedan dess har mängder av verksamheter bedrivits i fastigheten - till exempel bokhandel, spritbolag, post, brandkår, charkuteri, kafé och nöjeslokal. Den enda verksamhet som har funnits kvar i alla år är Varbergs Stadshotell.

– Fram till 1992 låg Lundgrens bokhandel här på hörnet och Systembolaget i mitten på huset. När nuvarande hotellägaren Oskarsson tog över hotellverksamheten blev det ett väldigt lyft för Varberg. Det är en väldig karaktärsbyggnad som ligger mitt i stan och jag tror det är många kommuner som är avundsjuka på oss som har ett stadshotell som drar mycket gäster året om. Det är ett värdefullt inslag i Varberg, säger Gösta Bergenheim.

Han har suttit i VFAB:s styrelse i många år och har i dag fått äran att sätta upp plaketten på Stadshotellets fasad. Han har själv en del minnen från de många festligheterna som ägt rum innanför väggarna.

ANNONS

– Här inne har man varit och dansat många gånger under åren som gått, säger han.

För att ge rätt historiebeskrivning till plaketten på Stadshotellet har man tagit hjälp av boken ”Varbergs Stadshus och Stadshotell 1902-2002” skriven av Sven-Ivar Jögård och Gunnar Carlsson. Men nu hoppas VFAB att fler historieintresserade vill vara delaktiga i berättandet av kulturfastigheterna säger Alexandra Ericsson.

– Vi vill ha in fler historier kring varje hus. Det kanske finns någon där ute vars hjärta klappar lite extra för någon av byggnaderna - hör av er till oss!

De åtta kulturfastigheter som VFAB uppmärksammar med plakett på fasaden:

Tullhuset

Societetshuset

Varmbadhuset

Stadshotellet/Kvarteret Läkaren

Rådhuset

Tvillinghusen vid Kungsgatan/Eskilsgatan

Nöjeshallen/Rotundan

Åkulla Friluftsgård

ANNONS