Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ammi Schaffler hoppas att fler ska få upp ögonen för timbanken.se. Här erbjuds små och stora företag kostnadsfri rådgivning. Bild: Conny Bengtsson
Ammi Schaffler hoppas att fler ska få upp ögonen för timbanken.se. Här erbjuds små och stora företag kostnadsfri rådgivning. Bild: Conny Bengtsson

”Vet att det är skitkul och att det är asjobbigt”

Ammi Schaffler drev företaget Smellwell som blev framgångsrikt på ett 40-tal internationella marknader. Nu arbetar hon med att hjälpa andra i sitt företagande.

Vi träffas i helt nybyggt kontorshotell på Birger Svenssons väg. Flera företag och organisationer samlas under ett och samma tak. Här doftar det av nymålat och framtidstro.

Ammi Schaffler har gjort den långa resan själv.

Det var maken Vincent som i början på 2010-talet började fundera över hur man egentligen får bort odören från ett par svettiga fotbollsskor. Då ingen produkt på marknaden gjorde jobbet beslutade sig Vincent för att ta saken i egna händer. Han tog fram en ny produkt tillsammans med kollegan Anton Haglund och en kemist. Då Vincent redan drev flera företag var det Ammi som fick stå för driften.

Efter flera hundår blev Smellwell en internationell succé. Men för något år sedan började Ammi känna sig klar och har nu också sålt av sina sista andelar i företaget. I stället vill hon hjälpa andra företagare. Hon arbetar som konsult där hon bland annat anlitas av Timbanken. En service för företagare som hon vill slå ett slag för.

– Alla företag har rätt till fem timmars kostnadsfri rådgivning varje år och det tycker jag verkligen att man ska utnyttja. 6 december är sista datumet att ansöka för att ta del av årets timmar, säger Ammi Schaffler.

Timbanken drivs av Region Halland med stöd av Tillväxtverket och består av upphandlade affärsrådgivare. De kan stötta i frågor om bland annat ekonomi, juridik, avtal, personal, affärsutveckling och digitalisering.

– Jag har träffat allt från restaurangägare till artister och översättningsbyråer. Jag är verkligen inte expert på alla områden, men jag har gjort resan själv och vet vilken typ av utmaningar man kan stå inför som företagare. Jag vet att det är skitkul och att det är asjobbigt, säger Ammi och skrattar.

Inne i bubbla

Ett vanligt problem, enligt Ammi, är att man som företagare ofta fastnar lite i sin egen bubbla.

– När man startar företag har man massor att göra och hinner inte lyfta blicken även om man borde göra det. Jag önskar att någon hade tagit tag i oss när vi startade upp Smellwell för att lägga upp en plan och att se till att vi följde den. Resan hade gått mycket snabbare då.

Ammi vill vara ett stöd och ett bollplank, men drar sig inte för obekväma sanningar.

– Jag är ingen ja-sägare. Sitter inte med för att nicka och hålla med om allt. Det är deras bolag, men jag kan inte blunda när det finns brister. Jag har varit med om att företagare som när jag frågat inte har vetat hur mycket de har omsatt en månad utan gått och hämtat kontoutdrag. Det är viktigt att ha koll på ekonomin.

Kan det bli fler egna företag för din del?

– Just nu är jag mån om att må bra och att kunna njuta av livet. Jag är inte sugen på att starta något helt nytt. Den resan har jag gjort och det var fantastiskt roligt. Jag värdesätter att jag har gjort mina hundår och känner att jag njuter av att kunna kontrollera mitt liv på ett annat sätt.

Vilka är dina tre bästa tips till företagare?

– Våga tro på dig själv. Våga satsa. Men ta också med dig frågorna om vad du egentligen vill och fråga dig varför det är viktigt för dig. Hur ska du ta dig dit du vill? Gör grundarbetet.

– Våga ta hjälp. Gör inte allt själv. Det finns så mycket stöd att få av exempelvis Almi, Timbanken och Företagarcentrum. Många tycker sig inte att ha råd att ta hjälp - men ta med kostnad för hjälp i kalkylen redan från början. Investera pengar, du kommer att komma så mycket snabbare fram.

– Fastna inte i att allt ska vara perfekt. Starta och korrigera hellre efter resans gång. Fokusera på att tjäna pengar, avslutar Ammi Schaffler.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här