Henrik Jern, en omtyckt och uppskattad kulturpersonlighet i Varberg, dömdes 2002 till tre års fängelse för bokstöld på Linköpings bibliotek. Expertisen värderade stöldgodset till över tre miljoner kronor.
Förklaringen till stölderna var att Henrik Jern hade kommit på ekonomiskt obestånd och behövde pengar för att betala skulder. Enligt domen fick han sammanlagt drygt 600 000 kronor för det stulna.
I tv-serien, som bygger på en verklig händelse, lever bibliotekstjuven lyxliv med dyra kostymer och bilar. Henrik Jern berättar att det inte var så han levde.
– Det kan jag garantera, säger han.
Henrik Jern är filosofie doktor i konstvetenskap och var verksam vid museet i Varberg under åren 1976-1989, varav tio år som 1:e antikvarie och platschef. Han var mycket uppskattad, drog igång många projekt och skrev bland annat boken ”Varberg - så klart”.
Mellan 1989 och 1994 var han kultur- och museichef i Ystad, men tvingades sluta då han bötfälldes för att ha ”lånat” 4 000 kronor ur en kassa som tillhörde en stiftelse.
Därefter fick han svårt att få jobb och försörjde sig som bland annat lådtillverkare. Men några år senare ljusnade det.
Linköpings stadsbibliotek behövde kompetent personal efter branden 1996. Samlingarna som förvarades i källarvalv klarade sig, därav 2 300 handskrifter och 235 000 böcker, men katalogerna över böckerna hade förstörts.
Bland 130 sökande var Henrik Jern en av de åtta som anställdes.
Efter mindre än ett halvår börja han stjäla böckerna och sälja dem till ett antikvariat i Göteborg. En stor del av böckerna hamnade så småningom i finansmannen Percy Barneviks boksamling.
Under 2002 upptäcktes stölderna. Henrik Jern dömdes först till fyra års fängelse, vilket mildrades till tre av Göta Hovrätt.
Henrik Jern vill idag helst glömma den tiden.
– Det känns i magen, när jag tänker på det.
Fängelsetiden försökte han använda så bra som möjligt.
– Det var inte så svårt, det var en reglerad och ordnad vardag.
Bland annat skrev han två böcker i ämnet kriminalvård som finansierades av EU-pengar. Projektet fortsatte till två år efter att han lämnade fängelset.
Därefter har han arbetat som studiekonsult i Malmö innan han som 61-åring nyligen valde att gå i pension.
– Nu njuter jag och läser böcker, även om det kan vara ensamt ibland, säger han.
Han vill göra det bästa med sin tid och till det räknas att skriva om orten där han bor.
– Det finns inget skrivet tidigare.
Tiden i Varberg ser han tillbaka på med glädje, och han saknar många av sina gamla vänner, men han åker aldrig på besök.
Serien om bibliotekstjuven, som bygger på en verklig händelse på Kungliga biblioteket, är han inte intresserad av att se.
– Jag känner inte alls till den historien, jag tror att serien bara skulle väcka obehagliga minnen.
Fler nyheter om Varberg hittar du här
De senaste lokala bostadsköpen hittar du här