”Vem ska vi offra innan det händer någonting?”

Varje år kommer runt 45 ansökningar om ändrade hastighetsbegränsningar in till Länsstyrelsen i Halland. Men få privatpersoner får sin ansökan beviljad.

ANNONS
|

Att ta sig till och från förskola och skola, släppa ut sina husdjur eller ta en promenad innebär en stor rädsla för Sibbarpsborna Lena Öberg, Bengt Öberg, Rebecca Böregård, Agneta Lindblom Hultén och Ola-Conny Wallgren. De bor alla längs med den väg som sträcker sig mellan Sibbarps bygdegård och kyrkan. Hastighetsbegränsningen är i dag 50 kilometer i timmen, något som de upplever sällan följs.

– Nu är mina barn stora, men när de var små så var man såklart väldigt orolig. Vi följde med dom till skolan och dagis varje dag, och ibland gick det väldigt fort. Jag har själv varit på väg att bli påkörd en gång, säger Ola-Conny Wallgren.

ANNONS

Tyngre och snabbare

Helst hade de velat se en hastighetssänkning till 30 eller 40 kilometer i timmen. Grannarna upplever att trafiken har blivit både tyngre och snabbare de senaste åren. Många använder vägen för att ta sig till Ullared och Ästad gård, och det är inte ovanligt med stora, tunga lastbilar.

– Det är ju naturligtvis roligt att det är populärt. Men det handlar om en sträcka på 500 meter, det borde inte vara så svårt att sakta ner, säger Bengt Öberg.

Rebecca Böregård bor med sin man och deras två döttrar, Cleo två år och Meja ett år. Att promenera på vägen med ett barn i barnvagn och en trotsig tvååring i handen är inte det enklaste.

– Vi är ju livrädda. Jag tror inte jag överdriver om jag säger att många kör i 80-90, säger hon.

– Obehagligast är de jättestora timmerbilarna. När de kör förbi skallrar i skåpen och saker trillar ner. Kommer det då en liten unge som jagar fotbollen på vägen, de har inte en chans, tillägger Agneta Lindblom Hultén.

Få ansökningar beviljas

Men att som privatperson få till en förändring i hastighetsbegräsningen är inte så lätt. VP har begärt ut en ärendelista från Länsstyrelsen i Halland som visar att de under 2016 och 2017 fick in runt 90 ansökningar om förändrade hastighetsbegränsningar. Omkring 75 procent av dessa kom från privatpersoner. Privatpersonerna fick avslag i 72 procent av fallen. Samtidigt fick föreningar, kommuner, företag och Trafikverket i stället bifall i 82 procent av fallen.

ANNONS

I väntat på en lagförändring vädjar grannarna i stället till bilister att sakta ner, och att åtminstone hålla 50-gränsen om de inte kan sänka hastigheten ytterligare.

– Vem ska vi offra innan det händer något? frågar sig Rebecca Böregård retoriskt.

Artikeln har tidigare varit publicerad i Varbergsposten.

Enligt trafikförordningen får fordon utom tättbebyggt området inte köras snabbare än 70 kilometer i timmen. Lokala trafikföreskrifter kan reglera hastigheten ytterligare om det anses motiverat med hänsyn till trafiksäkerhet, framkomlighet eller miljön.

Källa: Länsstyrelsen Halland

ANNONS