Mumun Emin tillsammans med kocken Ali Yousef på Le Juice. ”Han är en magiker i köket”, berömmer Mumun. De båda har märkt av att efterfrågan på köttfri mat har ökat de senaste åren.
Mumun Emin tillsammans med kocken Ali Yousef på Le Juice. ”Han är en magiker i köket”, berömmer Mumun. De båda har märkt av att efterfrågan på köttfri mat har ökat de senaste åren.

Vegetariskt vanligare på lunchen

Allt fler väljer bort köttet i sin kost. Och för den som tycker om att äta sina luncher på restaurang har utbudet av vegetariska rätter blivit allt större de senaste åren.

ANNONS
|

För fyra år sedan gjorde VP ett reportage om det vegetariska utbudet på lunchrestaurangerna i Varberg. Det visade sig vara relativt knapert. Svar som ”vi kan väl fixa lite stekta grönsaker” var vanligt förekommande.

Sedan dess har en hel del hänt. Köttfri måndag har spritt sig. Vego har blivit folkligt.

De flesta restaurangerna i centrum erbjuder nu något mer välkomponerat vegetariskt alternativ. Vissa byter ut rätterna dagligen, andra lite mindre kontinuerligt.

Men en sak är säker - Varbergs vegetarianer och veganer behöver inte gå hungriga från stans lunchhak.

Vegetariskt brasseri

Varberg har också fått sitt första vegetariska brasseri. För två år sedan öppnade Le Juice på Kyrkogatan.

ANNONS

– Det var lite vågat av mig i en liten stad. Men det vegetariska är något jag tror mycket på. Det är en satsning som har skett stegvis. Vi startade som en renodlad juicebar, därefter började vi med sallader. Efterfrågan på vegetariska rätter var enorm och vi har fått positiv respons från kunderna, berättar Mumun Emin som äger företaget.

Han har arbetat i branschen till och från i 15 år och allt mer lagt märke till hur efterfrågan på vegetariska rätter samt gluten och laktosfria alternativ har ökat.

– Här på Le Juice vill jag nå gäster som kanske har haft svårt att hitta alternativ när de gått ut och ätit tidigare. Jag vill också slå hål på myten att man inte blir mätt när man äter vegetariskt. Det ska vara så välkomponerade rätter att man håller sig mätt i fyra-fem timmar, säger han.

Att Varbergsrestaurangen hakat på en trend är helt klart. Enligt Fazer, som har gjort en undersökning där 2 000 svenskar svarat, har andelen som väljer vegetariskt till lunch ökat med sex procent sedan 2012.

Har andra restauranger ansträngt sig för att bli bättre på vegetariska rätter sedan ni öppnade?

– Ja, det tror jag faktiskt. Det har blivit roligare att läsa de vegetariska alternativen på menyerna runt om i stan. De är bra komponerade. Inte på alla ställen kanske, men fler har blivit mer medvetna och kunniga, säger Mumun Emin.

ANNONS

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten

Vegetarisk "Dagens" lunch i Varberg

Hamnkocken

Nej. Finns salladsbord och det går alltid att fixa något.

Lol lunch

Har dagens som byts ut veckovis.

Bruket

Dagens lunch som byts ut veckovis.

Västerport

Ja. Rätterna byts ut några gånger i veckan.

Nyfiket

Stående vegetarisk rätt - Pasta med wokade grönsaker och sweet chili-sås.

Björkängs vägkrok

Ingen dagens. Men finns a la carte med vegetariska alternativ.

Prästgatan Har alltid två vegetariska luncher (varav en soppa) som byts ut veckovis.

Mono

Ja. Rätterna byts ut löpande. Kocken brukar också vara flexibel med att kunna ordna andra alternativ.

Zupperia

Nej. Men finns salladsbuffé, wokade grönsaker, vegetariska vårrullar, med mera.

Monark Ja, ny vegetarisk lunch varje dag.

Hattaviken

Ja, byts ut veckovis.

ANNONS