Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Vattenskidor för synskadade blev stor succé på Stora Eksjön

Vädergudarna bjöd på strålande sol när Synskadades Riksförbund Halland lät sina medlemmar testa på vattenskidor på Stora Eksjön.
– Detta måste bli en tradition, säger Björn Carlsson på SRF Halland.

När tidningen kommer till Stora Eksjön utanför Veddige på fredagseftermiddagen ska Niklas Mattsson, ordförande för Synskadades Riksförbund Halland, precis ge sig ut på sjön. Två varv senare är han tillbaka på bryggan för att berätta hur det kändes.

– Jag åkte lite i förmiddags också och då stod jag på näsan. Men nu gick det jättebra. Det var kul att göra något man inte brukar göra, säger Niklas, som aldrig åkt vattenskidor tidigare.

Björn Carlsson nöjd med SRF Hallands vattenskidåkning

Vattenskidåkningen lockade runt dussinet synskadade ända från elva upp till 78 år gamla. Björn Carlsson, styrelseledamot i SRF Halland, är jättenöjd med utfallet.

– Det roligaste var att se hur kul alla hade det. Det var väldigt uppskattat och gick bättre än förväntan. Jag funderar nästan på att bli medlem här i vattenskidklubben, skrattar han.

Förutom att det är roligt att åka vattenskidor är det också viktigt att lyfta fram att det går att ha roligt även som synskadad, tycker Björn Carlsson. Han själv har ungefär fem procents syn i båda ögonen.

– Vi vill visa att det finns mycket att göra även för synskadade. Vi vill hitta de ensamma och nå ut till dem eftersom sådana här hälsoaktiviteter kan vara skillnaden mellan ett bra och ett dåligt liv, säger han.

Ingemar Karlsson - dubbel Europamästare för veteraner

Ingemar Karlsson är den äldste åkaren med sina 78 år. Han har åkt vattenskidor sedan 1962 och varit synskadad sedan 2014. Han är dubbel Europamästare för veteraner - först i lag 1999 och sedan individuellt 2002.

Ingemar är också medlem i både Varbergs Vattenskidklubb, som håller till i Stora Eksjön, och SRF Halland. Han är därmed en länk mellan de båda aktörerna.

– Jag åker inte så mycket längre eftersom knäna är paj och jag börjar komma upp i åren. Men det var riktigt kul i dag och vädret var jättefint, säger Ingemar som stack ut från de andra när han skippade våtdräkten och bara körde i shorts.

Detta var första gången som SRF Halland anordnade vattenskidåkning för sina medlemmar. Att döma av reaktionerna lär det definitivt inte bli den sista.

– Bara för att vi inte ser ska vi ha dubbelt så roligt, som Ingemar Karlsson brukar säga.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här