Vattenläcka drabbar Tvååker och södra Träslövsläge

En större vattenläcka gör att 25 hushåll och en skolbyggnad söder om Varberg kommer vara utan vatten i ledningarna till åtminstone i morgon.

ANNONS
LocationVarberg, Träslövsläge||

Vid 9:40-tiden på onsdagen, efter att ha sökt i flera timmar efter platsen där ledningen sprungit läck, kunde Vivab meddela att en läcka var funnen i det kommunala vattennätet söder om Varberg.

– Läckan är i en ganska stor ledning i Träslövsläge och vi jobbar med att försöka laga den så fort som möjligt, säger Tommy Eriksson, ledningsnätchef på Vivab, under morgonen.

Vatten finns i tillfälliga tankar

Lagningsarbetet påbörjades omgående och pågick under hela onsdagen. Läckaget har inneburit att 25 hushåll och en del av Ankarskolan stått utan vatten under mer än ett dygn och att ytterligare fler kan ha upplevt försämrat tryck i sina kranar. De drabbade kunderna bor i södra Träslövsläge, Tvååker, Björkäng, Galtabäck samt Himle.

ANNONS

– Vi har skickat ut sms till kunder i de drabbade områdena och kommer också att köra ut tankar med vatten, säger Tommy Eriksson under morgonen.

Strax före 11-tiden på onsdagen hade två vattentankar ställts upp vid Rodervägen 7 i Träslövsläge och kunder uppmanades vara sparsamma med dricksvattnet tills problemet blivit åtgärdat.

Inväntar vattenprov

Det dröjde till långt fram på eftermiddagen innan läckan var reparerad.

– Jag pratade med dem precis och just nu är den lagad. Vi ska spola ut röret och ta vattenprover så att vi vet att det är bra vatten, säger Tommy Eriksson när han är på väg ut till olycksplatsen vid 16-tiden.

I slutet av ledningsnätchefens arbetsdag var det fortfarande inte helt säkert när vattnet skulle vara tillbaka.

– Efter att vi låtit det stå och spola ett tag tar det 18 timmar innan vattenprovet är godkänt. Sen kan vi släppa på vatten igen, säger Tommy Eriksson.

Ankarskolans nya byggnad har vatten och den gamla ska få tillfälligt tills problemet är helt åtgärdat.

Efter ett ledningsarbete eller en vattenläcka kan vattnet upplevas grumligt, missfärgat eller bubblande. Det ska försvinna genom att man låter vattnet spola i kranen en stund.

Om vattnet blir missfärgat beror det på att vattenflödet i röret har ändrats. Då kan de beläggningar som finns i ledningarna släppa och det är detta som färgar vattnet. Beläggningarna är inte farliga utan består av främst järn och mangan, alltså ämnen som naturligt finns i dricksvattnet.

Källa: Vivab

ANNONS