Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

 Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT och Alma Tallborn
Bild: Håkon Mosvold Larsen/TT och Alma Tallborn

Vattenläcka i Varberg - Vivab uppmanar till att spara på vattnet

Vivab uppmanar boende i Varbergs kommun till att spara på vattnet efter att en vattenläcka upptäckts. Läckan är lokaliserad. Vivab arbetar med att åtgärda felet och räknar med att det tar minst ett dygn.

En vattenläcka har upptäckts vid Kvarnagårdens vattenverk i Varbergs kommun. Under onsdagskvällen uppmanar Vivab alla verksamheter och boende i kommunen att spara på vattnet tills vidare.

”För att vattnet ska räcka till alla ber vi samtliga att undvika duscha, vattna eller andra aktiviteter som kräver mycket vatten.” skriver Vivab i ett pressmeddelande.

– Vi har fått ett avbrott i en råvattenledning till vattenverket, säger Catarina Linnér, produktionschef för dricksvatten på Vivab till Hallands Nyheter.

Läckan är lokaliserad och Vivab arbetar under onsdagskvällen med en plan för hur de ska åtgärda felet. Då det finns två ledningar som för in vatten till verket är vattnet inte på väg att ta slut i nuläget.

– Det är ett ansträngt läge. Och det beror lite på hur folk beter sig nu. Sparar folk på vatten så kommer vi att klara det här utan problem, säger Catarina Linnér.

Själva läckan kommer förmodligen att ta upp till en dag att laga och fram tills dess räknar Vivab med att uppmaningen att spara på vatten kommer att ligga kvar.

– Det här har ställt till det lite i vattenverket och vi styr anläggningen på ett annat sätt än normalt. Jag skulle inte tro att det tar dagar att få ordning på detta. Men i alla fall ett dygn, säger Catarina Linnér.

Boende riskerar att stå utan vatten under natten

Vattenläckan upptäcktes natten mellan tisdag och onsdag, men det var inte förrän onsdagskvällen som vattenläget började bli kritisk i kommunen.

– Fram till klockan halv fem såg det lovande ut. Då började folk komma hem från jobbet och då går det åt mer vatten. Samtidigt fick vi bakslag på inkommande vatten, som blev smutsigare under dagen, säger Catarina Linnér.

Enligt källor till tidningen ska det finnas hushåll på Brunnsberg, Sörse, Tors Gränd, Träslöv, på Söder och i centrala Varberg som inte har något vatten eller väldigt svag stråle i kranarna under onsdagskvällen.

Uppgifterna är inget som förvånar Catarina Linnér.

– Det är en överhängande risk att delar av Varbergs kommun blir utan vatten under natten. Vi håller på att förbereda för att eventuellt ställa ut nödvattentankar. Vi arbetar också för att komma igång med produktionen så snabbt som möjligt, säger hon vid halv niotiden.

Strax efter klockan tio meddelar Catarina Linnér att Vivab fortfarande arbetar på att få igång vattenproduktionen och att arbetet går åt rätt håll. Det finns dock fortsatt en överhängande risk att delar av Varberg står utan vatten under natten.

Nödvattentankar ska ställas ut, men vid tiotiden har Vivab och Varbergs kommun inte gått ut med var tankarna ska stå.

Vivab skickade inga sms om vattenläckan

Vivab har en sms-funktion för att snabbt nå ut med akuta och planerade driftstörningar till invånare som registrerat sig för funktionen. Sms-funktionen användes dock inte av Vivab under onsdagen.

— Vi har inte skickat sms nu utan vi har gått ut via hemsidan, nyhetssidor och Facebook. Nu ska vi även gå ut med ett myndighetsmeddelande, säger Catarina Linnér.

Varför har ni inte använt er egen sms-funktion för driftstörningar?

— Det är ett så stort område det handlar om denna gången. Tidigare har det kanske rört sig om en gata, men nu berörs hela kommunen och då var vi tvungna att diskutera hur vi ska gå ut med informationen på ett bra sätt.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här