Vattenfall vill gräva kabelkorridorer på Väröhalvön

Frågan om landfästen och nedgrävda markkabelkorridorer på Väröhalvön kan bli aktuell om Vattenfall får tillstånd för den stora vindkraftparken Kattegatt Syd.

ANNONS
|

Vattenfall planerar att ansöka om tillstånd för Kattegatt Syd – en stor vindkraftpark till havs som är tänkt att ligga cirka 25 kilometer utanför Falkenbergs kust. Projektet innebär också att Vattenfall vill anlägga en exportkabel, landfästen och nedgrävda markkablar i anslutning till eller på Väröhalvön.

LÄS MER:Stora projekt för vindkraft på gång utanför kusten

För att ge en snabb förklaring så är det exportkabeln som transporterar elen in till land för anslutning till transmissionsnätet. Vid landfästet dras exportkablarna upp på land och där sker övergången från sjökabel till markkabel. Vattenfall har fyra möjliga alternativ på landfästen på Väröhalvön. På en karta över Väröhalvön som finns på Vattenfalls hemsida har fyra platser markerats ut. Tre av dem ligger på den södra udden, i närheten av Backa (längst in i Klosterfjorden), Södra Cell och Sanddamm/Trollåsen. Det fjärde alternativet ligger längre norrut, i närheten av Gloppe.

ANNONS

Vattenfall har skickat ut information till boende

Precis som med landfästena har Vattenfall förslag på olika alternativa markkabelkorridorer som är tänka att grävas ner i marken. Sedan tidigare har Vattenfall skickat ut ett informationsblad till boende på Värö, där de bland annat skriver att ”den främsta påverkan för kabelkorridorerna bedöms uppkomma i byggskedet. Under byggskedet uppkommer tillfällig störning samt ianspråktagande av mark för etableringsytor, kabeldiken och arbetsvägar. Förutom påverkan på naturmiljö kan nedläggning och drift av markkablarna medföra påverkan på främst kultur - samt boendemiljö. Efter avslutad kabelförläggning återställs markytan och kabeln kommer inte att vara synlig.”

LÄS MER:Falkenbergs kommun har yttrat sig om Kattegatt Syd

Vattenfall vill inte kommentera landfästen

Vattenfall vill inte ge någon ytterligare redogörelse för de fyra alternativen till landfästena eller markkabelkorridorerna på Värö. I ett mejlsvar till HN skriver projektledaren Johan Weimenhög:

”Alternativa kabeldragningar finns tydligt redovisat i samrådsunderlaget och vi utreder dessa. Vi har genomfört ett samråd för att samla in synpunkter och förstå hur områdena används idag och vilka planerna är för framtiden. Inga beslut är fattade och inga tillstånd finns.”

Vindkraftsprojektet Kattegatt Syd är i en tidig fas och tillståndsprocessen väntas pågå fram till år 2024. Skulle Vattenfall få tillstånd så är den preliminära tidsplanen att börja bygga år 2028 och Kattegatt Syd beräknas vara i drift år 2030.

ANNONS