Vareborg vill ha ersättningsmark av kommunen för järnvägsspåret

När det nya dubbelspåret läggs kommer 40 procent av företagets mark att försvinna. Nu vill Vareborgs bärodling ha ersättningsmark av kommunen.

ANNONS
|

Vareborg är ett av de områden som påverkas kraftigt av Varbergs nya dubbelspår. Tågtrafiken norrifrån kommer att komma ut från tunneln i Breared och därefter går spåret via en järnvägsbro över Österleden och sedan via en mindre bro vid Vareborg.

Kenneth Andersson är en av ägarna till Vareborgs bärodling. I ett brev till Ann-Charlotte Stenkil (M) skriver han att järnvägsspåret kommer ta anspråk på 40 procent av den mark som de i dag använder för jordgubbsodlingarna. Vareborg är tveksamma till om den resterande marken skulle räcka för att det skulle vara lönsamt för framtida odlingar.

Markytor blir för små för Vareborg

En annan punkt som Vareborg lyfter handlar om att företaget i dag byter mark med andra markägare i närheten. När järnvägsspåret är lagt så blir det endast mindre markbitar kvar vid sidan om spåret. Enligt Vareborg kommer dessa markbitar vara för små och olönsamma för att odla på - både för dem och för de markägare som de sedan tidigare bytt mark med.

ANNONS

Nu vill Vareborg istället ha ersättningsmark för att kunna fortsätta med sina bärodlingar. Kenneth Andersson skriver att ”kommunen har två bitar på cirka 11 hektar i vårt närområde varav vi arrenderar den ena år för år. Dessa två skulle vi vilja att Trafikverket fick köpa in och byta med oss. Det har pratats mycket från er politiker om att man ska värna om de gröna näringarna. Så nu finns ju chansen för er att hjälpa ett starkt trädgårdsföretag att överleva.”

Varbergs kommun ska se över hur marken kan användas

Josefin Selander är samhällsutvecklingsdirektör på kommunen och hon har inte hunnit sätta sig in i frågan ännu.

– Vi fick nyligen brevet så vi har inte tagit ställning än. Men vi får ta kontakt med Vareborg och sedan fundera på om kommunen kan tillmötesgå deras önskemål eller inte. Vi är ju positiva till företagande och vill hjälpa till. Men samtidigt måste man tänka på hur kommunen ska utvecklas, vad vi har för behov och hur kommunens framtida användning av marken kan se ut, säger hon.

Ägarna av Vareborgs bärodling har avböjt att kommentera ärendet.

ANNONS