Varbergsskola kniper pris i nationell tekniktävling

Läraren trodde inte de skulle hinna klart i tid. Då tog några av eleverna på Nyhemsskolan i Varberg med sig projektet hem och nu har deras prototyp för en plastsamlare tilldelats designpriset i tävlingen Teknikåttan.

ANNONS
LocationVarberg, Varberg||

I årets uppsättning av skoltävlingen Teknikåttan fick landets åttondeklassare något att bita i. Under temat ”Rädda haven” skulle de uppfinna en maskin som kan samla in flytande plast, filma maskinen och lägga upp filmen på en plats där domarna kunde se den.

– Det skulle vara en balja med vatten av ett visst djup och tolv pingisbollar som maskinen kunde fånga in. Den samlade in alla bollarna på 10 till 12 sekunder första gången vi filmade, säger Annette Johansson, tekniklärare på Nyhemsskolan i Varberg.

Till en början trodde hon inte att det skulle bli så mycket av projektet.

– Strax innan det var dags att lägga upp filmen blev jag påmind om projektet och trodde inte vi skulle hinna klart med det i tid. Men så var det en grupp elever i klassen som drev det här vidare. De tog med maskinen hem och gjorde klart den och så hann vi ändå färdigt, säger hon.

ANNONS

Nyhemsskolans plastsamlare imponerade stort på domarna i tävlingen. Tre av eleverna i klassen, Maja Törnäng, Evelina Johansson och Lukas Lundgren, fick presentera sin uppfinning för domarna via videokonferens efter att de tagit sig vidare i den första kvalificeringsomgången.

– Vi har hjälpts åt att komma med idéer till designarbetet, säger Maja Törnäng.

– Vi hade också en idé om att filtrera vattnet med en pump. Men det här var den mest konkreta idén, säger Lukas Lundgren

Flera olika sorters design fanns representerad bland vinnarna i tävlingen. Vissa maskiner hade armar att plocka upp pingisbollarna. Nyhemsskolans plastsamlare, som suger upp pingisbollarna med hjälp av en stor propeller, var så populär att den landade klassen designpriset på 5 000 kronor.

Vad ska ni göra för prispengarna?

– Åka till Liseberg och satsa allt på chokladhjulet, säger en av eleverna i klassen.

ANNONS