Arkivbild, har inte med eventuella incidenter att göra.
Arkivbild, har inte med eventuella incidenter att göra.

Varbergspolisen om festivalövergreppen: "Vi har inte den erfarenheten"

Övergrepp på musikfestivaler har väckt stor uppmärksamhet den senaste veckan. Men Varbergspolisen gör inga extrainsatser inför kvällens stora spelningar i Societetsparken.

ANNONS
|

Ett stort antal våldtäkter och sexuella övergrepp anmäldes efter helgens festivaler i Bråvalla och Karlstad. Sedan dess har debatten rasat om tryggheten på stora musikevenemang, där flera unga kvinnor vittnat om att de har blivit sexuellt ofredade av okända män i publikhavet.

I kväll väntas Societetsparken koka av folk, när först Miriam Bryant och senare Hoffmsestro kliver på scenen.

Gustav Zetterberg, ställföreträdande lokalpolisområdeschef i Varberg, berättar att polis, polisvolontärer och ordningsvakter finns på plats i Societetsparken, väl synliga under kvällen. Däremot görs ingen särskild satsning mot bakgrund av de övergrepp som har skett på andra håll i landet.

ANNONS

– Vi följer debatten och det som har skett, och de som arbetar i kväll kommer att ha koll på utvecklingen. Men vi har inte haft några erfarenheter av den här typen av händelser i Varberg, säger han.

Han tycker inte att unga kvinnor ska behöva känna sig oroliga för att gå på stora spelningar i Varberg, men betonar att det är viktigt att kontakta polisen om man skulle känna sig ofredad.

- Känner man obehag kan man kanske välja en plats lite avsides, eller i närheten av en polis eller ordningsvakt. Samtidigt vill jag åter igen betona att vi inte har stött på den här typen av anmälningar i Varberg, av sexuella ofredanden i grupp. Vill man gå och titta på sin artist och stå mitt i publikhavet, då ska man såklart göra det. Vi vill inte att människor ska känna sig rädda, säger Gustav Zetterberg, som själv ska jobba i kväll.

Hans uppfattning är att Varberg generellt sett är en trygg stad, och han påpekar att antalet misshandelsfall har sjunkit varje år de senaste åren

– I sommar har vi särskilt fokus på våldsbrott i offentlig miljö. Det har också gjorts en satsning på belysningen i Societetsparken, som tänds tidigare och släcks senare. Det är också ett sätt att förebygga sexuella ofredanden, säger han.

ANNONS

Tips till tonårsföräldrar inför spelningar och festivaler

IQ har listat några tips till oroliga tonårsföräldrar

  1. Ta reda på vad som gäller för just det event din tonåring ska på. Festivaler har olika regler för alkohol och ålder.
  2. Köp inte ut. Om du köper alkohol till ditt barn "visar" du att det är ok att hen dricker.
  3. Håll kontakten. Se till att din tonåring har med sig sin mobil, och bestäm några tider då ni ska stämma av.
  4. Prata om riskerna innan. Berättaatt det kommer finnas alkohol, fulla personer och att det kan förekomma droger, våld och stölder.
  5. Gör det lättare att säga nej till alkohol. Hjälp din tonåring med argument till varför hen inte ska dricka. Berätta vad du själv tycker och oroar dig för. Vad du säger spelar roll.
  6. Åk tillsammans. Om du inte vill att din tonåring ska gå på festival eller spelning själv, föreslå att ni åker tillsammans. Ni behöver inte göra allt tillsammans, men det kan kännas tryggt att du finns där om något skulle hända.
  7. Stå emot grupptrycket. Låt inte din tonåring åka på festival bara för att "alla" andra får göra det. Om du inte vill att hen åker, säg nej.
ANNONS