Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Varbergspolis anmäler Polismyndigheten för diskriminering

Carl Svane arbetar som polis i Varberg. Han tycker att Polismyndigheten diskriminerar personer med adhd, som i nuläget inte ens har möjlighet att ansöka till att bli polis. ”Det känns förlegat”.

Personer med neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (NPF) har ingen möjlighet att arbeta som polis. Personer med exempelvis adhd gallras bort innan själva antagningsprocessen ens inleds.

Det här anser Carl Svane från Varberg är ett brott mot diskrimineringslagen. Vilket Polistidningen var först med att berätta. Därför har han anmält Polismyndigheten till DO, Diskrimineringsombudsmannen.

– Jag rör mig mycket i sociala medier och där är frågan oerhört frekvent. Varför får man inte söka till polisen om man har en diagnos? Jag började själv fundera över det och frågan dök även upp bland personer i min närmiljö, förklarar Carl Svane och fortsätter:

– Jag har inget bra svar. I mina ögon är det ett klart övertramp i diskrimineringslagen. Jag tycker att det här behöver belysas och man behöver se över rutinerna. För det första måste de få möjlighet att söka och visa vad de är för individer.

Motiveringen till att personer med exempelvis adhd ratas är bland annat att man som polis inte får ha medicinska hälsotillstånd eller sjukdomar som kan utlösas eller förvärras av arbetet.

Men Carl Svane köper inte det argumentet. Han menar att personer med adhd skulle vara en stark tillgång för polisen.

– Det finns jättemånga olika karaktärsdrag. Till exempel uthållighet, du ger dig an att klara en uppgift så länge det krävs. Du lägger märke till mer detaljer än gemene man och vid kritiska tillfällen kan man fatta snabba beslut som kan vara till en fördel.

Har du själv adhd?

– Jag har själv ingen diagnos men kan ju se hur jag levt mitt liv att det finns många faktorer som är utmärkande drag för just detta. För mig har det handlat om självkännedom och vända alla egenskaper till en fördel. Jag tror att det finns många inom yrket som har adhd och dessa kollegor är fullt fungerande i jobbet.

Vad tror du att DO kommer fram till?

– Jag tror och hoppas att det är goda förutsättningar att det blir en förändring. Det känns som ett gammalt och förlegat sätt. Det är ungefär som att säga till alla vänsterhänta att ni inte är välkomna att söka. Jag hoppas på en förändring till det bättre.

Carl Svane är dock tydlig med att poängtera att det inte är tal om att få något frikort in till polisen.

– Jag tycker bara att alla ska ha möjlighet att söka. Därefter får man visa vad man kan i urvalsprocessen.

DO genomför just nu även en tillsyn av Försvarsmakten och Rekryteringsmyndigheten i samma fråga. Det är oklart när ett besked från DO kommer.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här