Läkaren skrev på några månader ut 1382 narkotikaklassade tabletter åt en bekant. Läkaren skrev också ut sömntabletter åt sig själv.
Läkaren skrev på några månader ut 1382 narkotikaklassade tabletter åt en bekant. Läkaren skrev också ut sömntabletter åt sig själv. Bild: JESSICA GOW / TT

Varbergsläkare får kritik av IVO

En läkare i Varberg får kritik av Inspektionen för vård och omsorg. Detta efter att läkaren skrivit ut narkotikaklassade läkemedel åt en bekant och till sig själv.

ANNONS
|

En läkare i Varberg får kritik av IVO. Det efter att apoteket på Håsten gjort en anmälan om att läkaren skrivit ut narkotikaklassad medicin åt sig själv. Mellan januari och maj i år skrev läkaren ut Imovane, som är en sömntablett, för eget bruk.

När IVO granskade läkaren framkom det också att under perioden februari till juli i år skrev läkaren ut sammanlagt 1382 tabletter av olika morfinbaserade läkemedel mot smärta åt en bekant som inte var patient hos läkaren.

Läkaren berättar i samtal med IVO att:

”Anmälningen blivit en ögonöppnare och att hen permanent upphört med all förskrivning utanför tjänsten. Läkaren vill också understryka att hen på arbetet alltid haft en väldigt restriktiv syn på morfinpreparat.”

ANNONS

IVO konstaterar dock att även om läkaren slutat att skriva ut läkemedel åt sig själv och sin bekant kan hen ändå inte undgå att få kritik för oförsiktig förskrivning till patienten.

IVO påtalar också att det är olämpligt att skriva ut läkemedel åt sig själv eller närstående, annat än under en kort period.

I och med kritiken mot läkaren anser IVO att ärendet är avslutat.

ANNONS