Varbergskrögaren med erfarenhet ut i fingerspetsarna

Varbergssonen Peter Gustavsson har drivit flera av stadens restauranger och sedan många år tillbaka Societén. När han träffade sin sambo och senare fick barn har andra delar av livet fått minst lika stor betydelse som branschen han brinner för.

ANNONS
|

Peter Gustavsson sitter i en av sofforna på Societén medan ett skyfall drar förbi utanför. De 2300 kvadratmeter han rår över sedan 1998 har blivit som hans andra hem.

– Hela resan hit har varit tuff. Det är ingen enkel bransch och Varberg är som vilken småstad som helst. Utmaningen är att överleva ekonomiskt, säger Peter.

Under nästan 25 år drev han, med kollegor, Oscar Niteclub och parallellt med det även Societén och Bodegan i 15 år. Under några år i mitten av 90-talet drev han även restaurang och nöjesverksamheten KG 26 på dåvarande Stadshotellet.

De första tio åren var som mest utmanande ekonomiskt, berättar Peter. Något som gjort att familjeliv fått vänta.

ANNONS

– När man lever "on the edge" hela tiden och inte har en grund att stå på så har jag hållit undan den biten. Jag är 50 år och har fått barn sent. Men så länge jag inte hade ansvar för någon blev jag heller inte stressad.

Resan in i branschen var inte alls självklar, men initierades tidigt. Under gymnasietiden fick Peter sommarjobb på Stena.

– Jag hällde upp gulasch på löpande band i cafédelen för att senare hjälpa till i buffén i restaurangdelen. Så var en servitör sjuk och då fick jag servera påsksupé. På den vägen är det.

Peter jobbade på båten under flera år. Men när han blev erbjuden fast jobb valde han att lämna den trygga tillvaron för att möta livet utanför, trots att han tjänade bra och var ledig varannan vecka. Peter ville möta andra utmaningar i livet.

Han läste en fyraårig teknisk utbildning på gymnasiet och jobbade på en restaurang i Alperna.

I samma veva som han kom in på civilekonomiutbildningen i Lund blev han, 22 år gammal, erbjuden att bli restaurangchef på Oscar. Vid 23 års ålder tog han över som ägare.

– Det var jätteskoj, men jag var alldeles för ung. Hade jag fått välja i dag hade jag tagit den svängen två-tre år senare. Det var inte alltid de äldre killarna lyssnade på någon som de kanske tyckte hade hamnat före i kön.

ANNONS

Peter hade jobbat på Oscar under helger tidigare samtidigt som han arbetade som lärarvikarie.

När Peter var med och vann den kommunala upphandlingen av Societén var det som ett skimrande wow, berättar Peter, men att det också var något som han inte visste vad han gav sig in i.

– Det var en mer komplex verksamhet än vad vi trott eftersom det är så stort här. Många idiotförklarade oss, berättar Peter.Men på ett eller annat sätt så reste sig verksamheten upp igen och i takt med att formen hittades för verksamheten träffade han sin sambo och fick bonusbarnet Tim.

– Då blev jag helt plötsligt som en vanlig människa. Jag fick lära mig att jag måste gå åt sidan ibland och att jag inte kan rädda alla situationer själv. Jag är inte oumbärlig.

Flera år senare fick Peter och sambon fick sitt första barn.

– Jack fick mig att förstå att jag också behöver andra kickar i livet även om det är kul att vara här och att känna sig behövd.

Det var inte bara arbete som gällde och Peter blev mer än "Peter på Societén".

Samtidigt som det är kul med barn och familj så betyder allt han byggt upp också mycket.

ANNONS

– Jag trivs också här. Detta är lika mycket mitt hem och lika mycket värt. Jag skulle inte vilja få frågan om vad jag skulle väja mellan.

Lite om: Peter Gustavsson

Familj: Sambo och barnen Tim, 15 år, och Jack, 7 år.

Intresse: Skidåkning och att umgås med familjen.

Lyssnar på: Allt från tung EMD till klassisk musik.

Detta skulle jag aldrig ha på menyn: Helfabrikat.

Detta visste du inte om Peter: Skapar/designar i stort sett all reklam och media inom företaget.

Om han hade valt annat yrke: Projektledare inom media eller reklam.

ANNONS