Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/4

Varbergskorpen lyfter bäst i motvind

Korpfotbollen var rejält hotad i våras. Ändå har entusiasterna skrapat ihop 18 lag inför årets seriespel. Vi träffade en av Varbergsidrottens största ledare någonsin. Han blir 88 i september.

Ni kanske minns när korpen kraxade efter hjälp i mars. Larmen blåstes av och korporganisationen fick in 18 anmälningar. Det här var ett tag innan samhället stängdes ner och vinterseriernas seriespel släcktes ner mitt i avgörandet. Fem lag var anmälda när VP skrev om problemen.

– Vissa lag vet vi alltid är sena. Men artikeln kan ha hjälpt till också.

I förra veckan fanns vi med när korpseriens division 2 spelades på Håstens Idrottsplats. Det nya i år är att matcherna spelas på konstgräset – inte på gräsfältet utanför huvudarenan som tidigare.

– Jag bokade de där nere men andra hade bokat sjumannaplanerna. Det är här ni ska vara, sa de. Och de flesta tycker att det är bra.

Vad hade hänt om ni vetat om att korpserierna skulle spelas på konstgräs?

– Vi vet inte, eftersom vi inte fick reda på det innan anmälningstiden gått ut. Jag hade lag som ville anmäla sig, men då var lottningen redan utskickad, säger Joakim Nord.

Korpfotbollen är den enda scenen som kan erbjuda vuxna som spelar boll. Joakim Nord i korpens styrelse gav klara direktiv när den förhållandevis lilla publiken dök upp

– Sprid ut er längs sidorna, även om ungdomar har en förmåga att klumpa ihop sig.

Thor Hansen, 95, är förstås på plats som en form av supervisor under seriespelet. Ungdomarna får springa mer. Ungtoppen Åke Gabrielsson, 87 ,dömer matchen mellan Olof Mellberg och S.F.N.R.

Vi får en liten pratstund innan det är dags för match. Varbergshandbollens urfader Åke Gabrielsson vill förstås inte vara ledig på sommaren. Under vintern leder han de tekniska mötena på HK Varbergsmatcher och har god kontakt med arrangemangen i Handbollsligan. På sommaren dömer han den lägsta serien i korpen. Snacka om att ha idrottsrörelsens hela spektra i blickfånget.

Åke har skor med släta sulor till matchen på konstgräset. Men det ska nog gå bra.

– Jag har dömt matcher på konstgräs förr.

Matchen går igång och det blir inga jobbiga påfrestningar. Spelarna sköter sig och det blir inga diskussioner.

Det blir inte heller några samhällsfarliga publikansamlingar på den förhållandevis nybyggda läktaren. En av mammorna har tydligen ansvar för fler än de egna barnen.

– Kom nu så så sätter vi oss och hejar på papporna.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

LÄS MER: Varbergskorpen riskerar att läggas ned

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här