Varbergsgranit på utställning vid tunnelbygget

Vad vore Varberg utan sin sten? Stadens moderna historia är tätt förknippad med de stenbrott som låg här. Och i och med tunnelbygget så tas återigen den Varbergska graniten ut ur marken.

ANNONS
|

Sverige är hugget ur granit. Det finns få platser, som Ernst Hugo Järegårds replik ur kultserien Riket stämmer in bättre, än på Varberg. Stadens moderna historia är tätt förknippad med de stenbrott som låg här och i slutet på 1800-talet var en stor del av stadens män verksamma inom stenindustrin.

Varbergsgraniten som bröts här är speciell och finns bara på ett fåtal platser i världen. Den är också Hallands landskapssten. Numera bryts ingen granit i Varberg längre. Men i och med tunnelbygget tas nu stenen återigen upp ur marken. För att visa upp materialet och berätta om dess betydelse, för Varbergs historia, har Varbergs kommun nu arrangerat en utställning av den Varbergska graniten. Vid de gamla kaktusplanteringarna vid Västra Vallgatan, precis bredvid där man nu gräver för Varbergstunneln, ligger ett flertal stora stena utplacerade. Karin Sjödin är landskapsarkitekt vid kommunen.

ANNONS

– Vi tyckte det var intressant som projekt eftersom vi står här precis ovanför där de tar ut granit igen, säger hon och pekar ut över tunnelbygget.

Förutom sten som nu tagits upp finns det också stora delar handhuggen Varbergsgranit. Stenar som kommunen sparat från Varbergs historia, mest noterbart från det Gerlachska huset.

– Vi har haft det liggande ute i Hunnestad med förhoppningen om vi kan komma och använda det igen i projekt längre fram, säger Anders Sivertsson projektledare vid hamn- och gatuförvaltningen, som också varit inblandad i utställningen.

Varbergsgranit som sparats av kommunen har redan använts i olika projekt kommunen genomfört de senaste åren. Bland annat till kantsten i de nya lekplatserna på Apelvikshöjd och i Tvååker.

Graniten som tas upp från tunnelbygget nu kommer inte bli fina handhuggna pelare eller gatsten. Vid tunnelbygget sprängs stenen loss ur berggrunden, vilket förstör stenen för dekorationsbruk. Massorna som tas ut ägs dessutom av Implenia. Dock finns det planer för stenen ändå.

– I bygget av Västerport kommer det krävas stora mängder makadam. I stället för att köpa in den utifrån kommer det använda de massor de tar ut från tunneln för att använda där, säger Anders Sivertsson.

ANNONS

Varbergsgranit eller Charnockit som är dess egentliga namn är en av få stenarter som är döpt efter en person. Job Charnock var en engelsk affärsman vid det Engelska Ostindiska kompaniet och den som anses ha grundat Calcutta, dagens Kolkata, i Indien. Området runt staden är en av de få platser i världen där det finns Charnockit förutom i Varberg. Han dog i staden och hans mausoleum är byggt i Charnockit. Stenen är också Hallands landskapssten. Det är en magmatisk bergart som bildades för 1700 - 1200 miljoner år sedan när berggrunden utsatts för höga temperaturer och högt tryck. Det vanligaste är en lätt grönstrimmig granit men finns också med rödaktiga inslag, som den gatstensom pryder Varbergs torg.

ANNONS