Varbergsfamiljen El Raai i sorg efter explosionerna

Flera av pappa Issams vänner omkom i Beirut.

ANNONS
LocationVarberg||

Rösten stockar sig och det hörs att tårarna är nära när Issam El Raai berättar om meddelanden han får på What’s App och via Facebook.

– Tre eller fyra vänner är döda. Jag är mycket ledsen, säger Issam.

Familjen som bland annat driver Rima’s Food Truck i Varberg brukar åka till Beirut en gång om året, men avstod i år på grund av coronapandemin.

– Mina syskon bor i Sidon (Sayda/Saida) fyra mil från Beirut och min bror sa att de hade fått skador på sina hem trots att det ligger fyra mil bort, berättar Issam och fortsätter:

– Min bror trodde först att det var Israel som bombade. Min son som är 18 år nu och var två år när vi kom till Sverige tackade mig för att jag hade hämtat familjen.

ANNONS

Över 100 döda

Enligt libanesiska myndigheter orsakades den enorma explosionen av 2 750 ton ammoniumnitrat, ett salt som framställs ur ammoniak, som hade förvarats utan tillräckliga skyddsåtgärder i hamnen i Beirut i sex år.

Läs mer: Myndigheter varnades om faran

Hittills har över 100 personer hittats döda och fler än 4 000 skadats uppger Röda Korset.

– Jag vaknade klockan fem i morse och jag tror att de kommer att hitta många fler nu på dagen. På natten gick det inte att se.

Kroppar flög 500 meter

Katastrofen i Beirut får Issam att minnas första gången han såg en död soldat, som elvaåring under den första fasen av det libanesiska inbördeskriget 1975.

– Ja, jag kom ut från skolan och fick en chock när jag såg en stridsvagn och han som var död.

Läs mer: Ghassans släktingar flydde från explosionen

Äldsta sonen Anton, som just har tagit examen från högskolan och är ledamot i hamn- och gatunämnden för Socialdemokraterna, har förstås också följt de hemska bilderna via tv och internet.

– Explosionen var som en tredjedel av atombomben över Hiroshima hörde jag. Kroppar hade flugit 500–600 meter upp i luften. Det är helt sjukt! Min mammas moster fick sin lägenhet krossad men klarade sig.

ANNONS

Ekonomisk kris i Libanon

25-årige Anton El Raai tror att förödelsen får stora, negativa konsekvenser för Libanon.

– Det är en katastrof i ett land där det redan är misär och ekonomisk kris. Valutan har tappat sitt värde och landet är på väg mot konkurs. Libanon är lika litet som Skåne till ytan och många varor kommer in via hamnen.

Läs mer: Målvakten Abbas Hassan från Falkenberg har släkt i Beirut

Anton El Raai tycker att landets politiska ledning ”är korrupt och som en förolämpning”. Alla samhällsgrupper i Beirut berörs, enligt Anton.

– Ja, i hamnområdet finns lyxbåtar och fina hotell. Strandpromenaden passerar en ”gräddhylla”, så mångmiljonärer har drabbats men även en vanlig mamma som är ute för att handla med sitt barn. Alla sitter i samma båt.

ANNONS