Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Varbergsföretagets 3D-printade stol utsedd till ”Årets möbel”

Formgivarduon Måns Broman och Jurij Rahimkulov har vunnit flera priser för sin 3D-printade Reform Lounge Chair. Den senaste utmärkelsen i samlingen, ”Årets möbel” delas ut under torsdagskvällens Elle Deco Design Awards.
– Vi har blivit lite bortskämda. Det är nästan så att vi förväntade oss att vinna, säger Måns Broman.

Tajming. Enligt Måns Broman är det en viktig förklaring till framgångarna för Reform Lounge Chair, formgiven av affärskompanjonen Jurij Rahimkulov.

– Det är en möbel som ligger helt rätt i tiden, som tickar alla boxar. Den har en form som ingen sett tidigare, gjord med ny hajpad teknik och i ett nytt hållbart material, säger Måns Broman.

3D-skrivare har funnits i decennier, men att skriva ut storskaliga komponenter har blivit möjligt först på senare tid. När Reform Design Labs loungestol kom var den världens första kommersiella möbel tillverkad med 3D-teknik.

– Bland formgivare har det bubblat ganska länge kring 3D-skrivare, det har varit en grej som alla pratat om. Jag och Jurij hade en liten skrivare på vårt kontor som vi laborerade med, där vi skrev ut små modeller. Vi hade en tanke om att man borde kunna göra storskaliga möbler också, om man bara hade haft en tillräckligt stor skrivare.

Och så, 2017, fick formgivarduon ett telefonsamtal.

Tillverkad av restprodukter

– Det var en bekant som hade inlett ett projekt tillsammans med Rise och undrade om vi ville komma in som konsulter och designa.

Det statligt ägda forskningsinstitutet Rise har i uppdrag att verka för hållbar tillväxt i Sverige. En del av det arbetet är numer inriktat mot att 3D-printa i stor skala – bland annat möbler – och Reform Design Lab var med från början.

– Den första prototypen gjorde vi i återvunnen plast från bilindustrin, men det kändes inte riktigt hundra. Det var när vi började jobba med biokompositer som det lossnade på allvar, berättar Måns.

Stolarna skrivs numer ut i en maskin i Karlshamn, som laddats med små kulor av ett huvudsakligen växtbaserat restmaterial från den svenska skogsindustrin. Maskinen skriver sedan ut råvaran i form av ett långt, brett band som lägger sig i veck och sammanfogas. Resultatet är en möbel med en form så komplex att den inte hade kunnat skapas på något annat sätt.

”Vi har blivit lite bortskämda”

– Produktionen är också oerhört effektiv. Stolen tar två timmar att skriva ut, sen är den klar. Att göra en konventionell möbel, särskilt om det är hantverk inblandat, tar jättelång tid. Dessutom kan den skrivas ut var som helst i världen, nära konsumenten, om det bara finns en tillräckligt stor skrivare, säger Måns Broman.

Som pionjärer på området har Måns Broman och Jurij Rahimkulov väckt mycket uppmärksamhet i branschen och även vunnit ett flertal priser. Bland annat har tidningen Recidence utsett företaget till ”Årets miljöprofil.”

På torsdagen är affärskompanjonerna på plats i Stockholm för att ta emot ytterligare en utmärkelse. Denna gång har de korats till vinnare i kategorin ”Årets möbel” på Elle Deco Design Award.

– Vi har blivit lite bortskämda, men givetvis är det jätteroligt att vi uppmärksammas och når ut. Att vara först är alltid en risk, det är som att hoppa rätt ner i ett svart hål, men vi har bevisat att det går.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här