Simon Strandvik från Varberg är vd för Greentime. Han säger att handbollen som sport kommit långt med sin sociala hållbarhet. Nu är hans företag med och ska hållbarhetssäkra VM i Sverige nästa år.
Simon Strandvik från Varberg är vd för Greentime. Han säger att handbollen som sport kommit långt med sin sociala hållbarhet. Nu är hans företag med och ska hållbarhetssäkra VM i Sverige nästa år. Bild: Greentime

Varbergsföretaget ska göra handbolls-VM hållbart

Om ett år går herrarnas handbolls-VM av stapeln i Sverige och Polen. För att göra hela mästerskapet hållbart har arrangören tagit hjälp av Varbergsföretaget Greentime.
– Vi märker att alla parter ställer mycket högre krav på att evenemangen ska vara hållbara, säger Simon Strandvik vd på Greentime.

ANNONS

Nästa år delar Europamästarna Sverige värdskapet för herrarnas handbolls-VM med Polen. Sverige kommer spela sina gruppmatcher i Scandinavium och även i huvudrundan om man tar sig dit. För att folkfesten ska göras hållbar ur både ett miljömässigt, socialt och ekonomiskt perspektiv har Varbergsföretaget Greentime anlitats.

– Vi märker absolut att intresset ökar från arrangörer att arbeta mer hållbart kring sina evenemang. Sponsorer, partners och leverantörer börjar nu titta närmare på hållbarhet och ibland ställs också krav, säger Simon Strandvik, vd för Greentime.

Bolaget hjälper arrangörer och företag med att strukturera upp hållbarhetsarbetet och driver även certifieringen Hållbart Evenemang. En arrangör kan uppnå certifieringen genom att uppfylla en rad krav och bli granskad av en oberoende tredjepartsrevisor. Hur man då gör ett handbolls-VM hållbart?

ANNONS

– Det gäller att se helheten och fokusera på det som ger störst effekt. Det kan vara allt från att säkerställa miljömärkta produkter, underlätta klimatsmarta transporter för besökare, minska risken för diskriminering eller att det finns en hälsosam meny som besökare kan välja.

Handbollen inkluderar

Simon Strandvik som egentligen är en fotboll- och innebandykille med tidigare engagemang ibland annat Varbergs Bois, Rolfstorp/Skällinge och Unite People säger att handbollen är en av de sporter som kommit väldigt långt med sin sociala hållbarhet.

– Olika idrottsförbund har kommit olika långt med sitt hållbarhetstänk. Handbollen jobbar mycket med social hållbarhet i form av olika integrationsprojekt och kampanjer för psykisk ohälsa.

Men att VM spelas i både Sverige och Polen, går inte det emot hållbarhetstänket med extra resande?

– Ett evenemang är ju aldrig helt hållbart eftersom det bidrar till att en massa människor reser mer men det ger oss ett tillfälle att förmedla vårt budskap. Nu är vi bara delaktiga i den delen av VM som sker i Sverige. Men vi hoppas att detta ska ge ringar på vattnet och att ännu fler arrangörer ställer krav på sig själva att agera hållbart, säger Simon Strandvik.

ANNONS