Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varbergsföretag döms att betala tio miljoner i skadestånd

Bröderna Jönssons it-bolag Xelent Office Sweden döms att betala över tio miljoner kronor i skadestånd till Veddigeföretaget Pivab. Men domen lär inte verkställas eftersom tingsrätten slarvade bort Xelents svaromål och avgjorde tvisten utan att bolaget fick chansen att bemöta motparten.

Xelent bestred den stämningsansökan som Pevab lämnade in i våras och begärde anstånd med att redovisa sina argument. Bolaget kom också in med ett svaromål i tid men det uppfattade aldrig tingsrätten eftersom dokumentet kom på avvägar.

Därför avgjordes tvisten genom en så kallade tredskodom, det vill säga utan en föregående förhandling. Enligt domen, som meddelades på onsdagen, ska Xelent betala över tio miljoner kronor i skadestånd.

Annika Persson Arcangioli, rådman på Varbergs tingsrätt, beklagar missen.
– Det är den mänskliga faktorn som varit i farten. Det är tråkigt. Men det är sådant som händer, säger hon.

Xelent har möjlighet att begära återvinning och se till så att målet återupptas. Bolaget bestrider ansvar och hävdar att Pivabs skadeståndskrav är fantasisummor.

– Självklart kommer vi att stoppa detta så att målet kan fortsätta där det var tidigare, säger bolagsjuristen Tommy Ström, som är ombud för Xelent.

Han befarar att tredskodomen kan påverka bolaget negativt även om den inte verkställs.

– Det kan ju finnas kreditgivare och andra som reagerar. En tredskodom där det handlar om så stora belopp kan ses som en signal på att ett bolag är på obestånd.

Bakgrunden till tvisten är att Pivab i maj 2015 drabbades av ett krypteringsvirus och förlorade nästan all information i sina datasystem eftersom det inte fanns någon fungerande backup.

Enligt Pivab ligger ansvaret hos Xelent som anlitats för datatjänsterna. I sin stämningsansökan skriver Pivab att företaget påtalat vikten av en backup och att it-bolaget lovat att ordna det.

Xelent Office Sweden AB är ett av bolagen som ingår i JSM-investment AB, som Varbergsbröderna Mikael och Martin Jönsson startade 2009. Pivab AB är ett familjeföretag i Veddige som tillverkar lackeringsboxar.

 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här