Varbergsbockar nere för räkning

Varbergsbockarna som suttit på Stadshus A är på förvar i väntan på ny placering. Men Livscykeln ska snart ut ur förrådet.

ANNONS
|

I samband med ombyggnationen av den L-formade tillbyggnaden av Stadshus A (gamla läroverket) monterades smidet med Varbergsbockarna, som satt på husets södra fasad, ner. Ombyggnationen är klar men bockarna har inte fått komma tillbaka.

"Där dom suttit tidigare har vi nu en nödutgång istället vilket gör att de inte kunde återmonteras. Smidet är omhändertaget av serviceförvaltningen och inväntar ett framtida lämpligt projekt/plats för återmontering", berättar Jenny Jakobsson, projektledare på samhällsutvecklingskontoret i ett mejl.

LÄS MER:Rekordårens stadshus har äntrat 2020-talet

Bocken i kommunvapnet

Bocken ingår i Varbergs kommunvapen. Inte kan väl en sådan symbol förpassas till ett lager? Kommunalrådet Ann-Charlotte Stenkil (M) drar på smilbanden och ber att få återkomma i frågan. Dagen därpå ger hon följande svar:

ANNONS

– Jag har mejlat med Maria Söderlund (stadsarkitekten) och hon tyckte att det kunde vara lämpligt att sätta upp dem på någon tegelyta på huset, eller kanske på Stadshus C när vi kommit längre i arbetet med det. Något annat förslag än det har jag nog inte. Men det kunde nog vara fint på gaveln som det satt på tidigare, på tegelväggen.

Livscykeln mot ny adress

Apropå konstverk på lager är beskedet från Sofie Brinkmo, enhetschef kultur på kultur- och fritidsförvaltningen, att Bonden och hästen ska upp på sin gamla plats inom kort, då bättre förankrad än före stölden. Bernard Anderssons Livscykeln, som stod i Brunnsparken tidigare, står "högst upp på listan" och kommer också få en ny adress i vår eller sommar.

LÄS MER:Verket Livscykeln ska få ett nytt hem

LÄS MER:15,1 miljoner senare – Brunnsparken är klar

ANNONS