Varbergs vattentorn kan förvandlas till gravkammare

Varbergs gamla vattentorn kan komma att bli ett valv för gravurnor, ett så kallat kolumbarium. Utspelet är en pusselbit i de förhandlingar som sedan lång tid pågår mellan kyrkan och kommunen om behovet av mer kyrkogårdsmark.

ANNONS
|

Om tre år beräknas kommunens nya vattenverk Våga stå klart. Frågan är då vad som ska hända med Varbergs gamla vattentorn – det orangelysande landmärket på Håstensbergets topp.

– Vi fattade beslut strax före jul om investeringen i det nya vattenverket och den upphandlingen är nu i full gång. Men det innebär också att det är dags att börja titta på frågan om vad som ska hända med det gamla vattentornet, säger kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M).

Kommunen har sedan en tid tillbaka uppvaktats av Svenska kyrkan som vill utöka S:t Jörgens kyrkogård.

– De har varit intresserade av att köpa mark av oss i området för att kunna utöka kyrkogården, men det är friluftsområden som används mycket och dem vill vi inte sälja, säger Stenkil.

ANNONS

Marken det gäller är bland annat det fält strax öster om vattentornet på sluttningen ned mot Håsten.

Kyrkan och kommunen har förhandlat fram och tillbaka i markfrågan utan att komma till någon lösning. Men nu har säger Stenkil att det finns ett förslag som skulle kunna slå flera flugor i en smäll.

– Vi har föreslagit att det gamla vattentornet görs om till ett kolumbarium. Det är ett valv där man kan placera askan från anhöriga. Sådana finns på många andra håll och vi tror att det skulle kunna bli väldigt fint att använda det gamla vattentornet på det här sättet, förklarar Ann-Charlotte Stenkil (M).

Hon är ännu inte klar över exakt hur ett sådant kolumbarium skulle utformas.

– Det är framför allt sockeln som är viktig att ta vara på. Men det är möjligt att även cisternen skulle kunna användas, säger Stenkil.

Tanken är att kolumbariet på ett yteffektivt sätt skulle tillföra nya gravplatser. Samtidigt skulle kommunen kunna behålla sin mark i området och dessutom skulle det gamla vattentornet komma till användning.

– Detta är i mina ögon ett realiserbart förslag. Det finns de som har framfört att tornet till exempel skulle göras om till restaurang, men det tror jag mindre på. Det tror jag skulle vara svårt att driva här uppe, säger Stenkil.

ANNONS

Stenkil säger att de signaler som kommit kyrkans håll är positiva.

– De har fått förslaget och åtminstone inte sagt nej ännu, säger Stenkil.

Hos Varbergs församling säger man att funderingarna på ett kolumbarium i vattentornet funnits hos dem sedan lång tid tillbaka.

– Det är en av de pusselbitar som finns med i de diskussioner som förs med kommunen. Ett kolumbarium i vattentornet skulle kunna påverka vårt behov av mark litegrann, säger Magnus Sahlin, kanslichef på Varbergs församling.

– Det spelar ingen roll vem förslaget ursprungligen kommer ifrån. Men om det är så att kommunen är intresserade av detta så finns det ett intresse från vår sida att ta med frågan i de fortsatta diskussionerna, säger han.

Sahlin menar att ett kolumbarium passar bra in i de trender som råder när det gäller begravningar.

– Begravningarna blir allt mer individualiserade och den traditionella kistbegravningen minskar en del till förmån för andra lösningar. En fördel är att man kan ta med sig urnan till en annan gravplats om familjen flyttar till exempel, säger han.

Ann-Charlotte Stenkil understryker att det ännu inte finns något färdigt beslut.

– Det är tre år kvar till det nya vattentornet är klart och då vill Vivab lämna över det gamla vattentornet till oss. Jag tror att det är bra om det blir en debatt om vad det ska användas till, säger hon.

ANNONS

Varbergs vattentorn

Vattentornet på Håstensberget byggdes i slutet av 1890-talet på initiativ av industrimannen och Varbergsprofilen Hugo Gerlach. Tornet byggdes ursprungligen med fyra lökkupoler på taket, men dessa plockades bort till förmån för den nuvarande orangefärgade cisternen när kapaciteten utökades och tornet byggdes om på 1950-talet. Kvar av den ursprungliga byggnaden är idag fundamentet.

Det nya vattentornet Våga kommer att ha betydligt större kapacitet än det nuvarande och ska stå på Bastekullen i Träslöv. Vattentornet, som fått namnet Våga, beräknas stå klart 2024.

ANNONS