Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fler tjejer. På onsdagar är det bara femte- och sjätteklassare på ungdomsgården Station 432 (i en del av gamla Rosenfredsskolan). Där ökade andelen tjejer under 2016 med hela 86 procent. På bilden från vänster, främre raden: Elina Andersson, Nora Staaf, Emmie Almegren, Alicia Mårtensson, Engla Geo, Andrea Nilsson och Valle Diding. Bakre raden: Filip Holmer, Emre Moutlou, Max Tholander, Deniz Bekir och Zeb Andersson. Bild: Martin Erlandsson

Varbergs ungdomsgårdar ökade med 24 procent

Varbergs ungdomsgårdar har en positiv trend. Både Station 432 och den mobila verksamheten fördubblade besöken 2016 och nu anställs en person till.

Muve, den mobila ungdomsverksamheten för de som är 13–25 år utanför centralorten, gick förra året från 3 300 till 6 600 deltagare.

– Ökningen beror på en personalförstärkning med fokus på inkludering. Vi har också fått extra pengar för att satsa på landsbygden, så att vi kan anställa en ungdomsutvecklare till, säger Jari Kajanne, chef för Kultur- och fritidsförvaltningens ungdomsenhet.

Antalet ungdomar som gör något konkret (producerar) var oförändrat och andelen tjejer minskade på grund av att de olika integrationsprojekten, bland annat fotboll, framför allt lockade många killar.

Läs även: Sara Löfgren stormtrivs på nya jobbet

Av kommunens sex ungdomsgårdar noterade Station 432 mer än en fördubbling.

– Av ungdomarna där är cirka 40 procent tjejer, mot bara 22 procent under 2015. Vi har jobbat mycket med jämställdhet och det har gett effekt, fortsätter 52-årige Jari Kajanne, som är uppvuxen i Lidköping och har pendlat till Varberg från Helsingborg i snart ett år.

Man bör dock tänka på att siffrorna för 2015 var ovanligt låga, eftersom ungdomsgården flyttades från Sörse och inte var öppen hela tiden.

Men även i jämförelse med 2014 syns en tydlig ökning totalt och en ännu större ökning av andelen tjejer som går dit.

Ingen ungdomsgård sticker ut vad gäller könsfördelningen, som ligger kring 58–42 procent i pojkarnas favör. Tydliga besöksökningar har dock skett på ungdomsgårdarna i Bua och Tvååker (se faktaruta).

– Det är enormt bra siffror, konstaterar Jari Kajanne.

I den slitna ungdomsgården i Träslövsläge var uppgången mindre, men där ska nya lokaler i gamla Ankarskolan invigas till våren.

Mittpunkten på Håsten och Veddige tappade besökare och i sistnämnda fallet anses det bero på ombyggnaden som gör att bara en liten källarlokal används.

På Mittpunkten var det både personalbyte och generationsväxling bland ungdomarna, men under hösten har siffrorna vänt uppåt.

Även Centralen, som riktar sig till de äldre ungdomarna, gjorde en stor ökning, bland annat tack vare mer personalresurser. Andelen pojkar var något större än 2015, på grund av en satsning på nyanlända flyktingar (flest killar).

Tillsammans drog Muve och Centralen igång jämställdhetsprojektet Club Queen Bee
– Vi stärker, motiverar, inspirerar och stöttar unga tjejer, ofta genom estetiska ämnen som musikproduktion. Vi hoppas att de ska känna trygghet och våga ta för sig, säger Jari Kajanne.

Under sportlovet, den 20–21 februari, arrangerar Club Queen Bee för övrigt ett gratis låtskrivarläger på Centralen med Lisa Pedersen och Angelina Sahlgren Söder.

Senare i samma vecka görs ett "Bandcamp" i samarbete med Medborgarskolan, för unga musiker som vill lira ihop. Bland gästföreläsarna märks Paulo Mendonca och Peter Iwers (från In Flames).

Bland ungdomsavdelningens projekt förra året fanns Culture of hiphop med 50 ungdomar, avslutat av en gratis konsert i Nöjeshallen i december med 350 åskådare.

FN:s Ungdomsdag den 12 augusti blev inte lika lyckad.

– Nej, den regnade bort, så det kom väl bara cirka 200 ungdomar istället för de 1 000 vi räknade med.

Sommarlovet i övrigt förgylldes dock av drygt 367 000 kronor från MUCF, myndigheten för ungdoms- och civilsamhällesfrågor.

– Vi hade bland annat utökade öppettider på ungdomsgårdarna och sju olika läger, som lockade 79 flickor och 49 pojkar. Det var bland annat artist-, häst-, vattensport- och skrivarläger. Jag tror att vi har ett fantastiskt år framför oss också, säger Jari Kajanne.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här