Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Varbergs teater blir digital

En projektor som kan visa digital film är snart på plats i Varbergs teater. För stadens två filmklubbar blir det en nystart.
– Det blir ett större filmutbud för oss att välja från, och kvalitén blir bättre, säger Linn Silverby, ordförande i Varbergs filmklubb.

De sista delarna till projektorn har nyss kommit fram och ska nu installeras.

– Allt var klart redan i höstas, men nödvändiga delar försenades på grund av komponentbristen i världen, säger Sofie Brinkmo, enhetschef kultur i Varbergs kommun.

Varbergs Filmklubb och Barnens bio kommer att kunna välja film från ett större utbud och kvalitén blir bättre. Men även andra arrangörer kan ha nytta av den nya tekniken. Skolbio är en möjlighet som Sofie Brinkmo nämner. Livesänd opera en annan.

– Jag tänker även på scenkonst som har vissa digitala element. Det kan finnas många möjligheter som vi inte vet om ännu, säger hon.

Båda föreningarna som nu visar film i Varbergs Teater har haft uppehåll under våren i väntan på den nya projektorn. Deras ordinarie säsong är över runt påsk, men i höst blir det invigning.

– Vi körde behjälpligt förra året och streamade filmer, men vi fattade beslut inför våren att avvakta tills det är på plats, säger Linn Silverby.

De streamade filmerna kunde inte visas på hela filmduken utan det var en fyrkantig bild med sämre skärpa mitt på duken.

– Vi är måna om en god filmupplevelse. Det var inte roligt att visa filmerna så, även om vi kunde visa film var vi inte säkra på att det skulle funka. Vid ett par tillfällen fick vi ställa in när det inte fungerade, säger Linn Silverby och tillägger att de inte trodde det skulle ta så lång tid innan projektorn skulle vara igång.

Även Barnens bio har haft verksamheten vilande under våren. Där är det inte kvalitén som varit problemet utan att utbudet är mindre när man inte kan välja bland de som bara finns för digital projektor.

– Vår publik är inte lika kvalitetskänslig. Barnen tycker det är mysigt bara att vara i den fina lokalen, men på sikt vill vi också ha god kvalitet. Det är framtidens biobesökare, säger Maria Hylander, ordförande för Barnens Bio.

Barnens bio och Varbergs Filmklubb

Barnens bio och Varbergs Filmklubb är ideella föreningar. De får föreningsbidrag från Varbergs kommun.

Barnens bio har funnits sedan 1990 och Varbergs Filmklubb sedan 1984.

Barnens bio visar 8 -10 filmer per år, Varbergs Filmklubb runt 15 filmer per år.

Satsningen på digital filmvisning kostar 950 000 kronor. Varbergs filmklubb och Barnens bio har sökt och fått 300 000 kronor från Filminstitutet med kravet att kommunen går in med lika mycket. Kommunen har sökt och fått 300 000 från Sparbanksstiftelsen och kultur- och fritidsförvaltningen betalar de resterande 350 000 kronorna.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här