Kommundirektör Carl Bartler hoppas att perioden med fjärrundervisning blir kortvarig.
Kommundirektör Carl Bartler hoppas att perioden med fjärrundervisning blir kortvarig. Bild: Annika Karlbom

Varbergs skolor ställer om till undervisning på distans för högstadiet

Högstadieelever får inleda vårterminen med fjärrundervisning. Skolorna har viss förberedelse men omställningen innebär ändå en del utmaningar.

ANNONS
|

Årskurs sju till nio på alla kommunala skolor i Varbergs kommun kommer att övergå till fjärrundervisning från och med måndag och två veckor framåt. Detsamma gäller Kunskapsskolan och Nyhemsskolan. Montessoriskolan Lära för livet diskuterar frågan och väntas fatta ett beslut under fredagen.

Övergången till fjärrundervisningen görs efter onsdagens uppmaning från smittskyddsläkaren i Halland om att låta högstadieelever studera på distans under en period i försök att minska smittspridningen.

LÄS MER:Högstadieskolor går över till distansundervisning

– Min bedömning är att verksamheten klarar av det och jag tror att eleverna är delvis förberedda på det också, säger kommundirektören Carl Bartler, samtidigt som han påpekar att omställningen görs med kort framförhållning.

ANNONS

– Jag förstår att det blir en del utmaningar och bekymmer för vårdnadshavare och elever att hantera situationen och det beklagar jag, säger han.

Inget svar om skolmaten

Ännu är det inte klart hur skolmaten ska kunna erbjudas. Besked om det väntas under fredagen.

– Det kommer kanske se olika ut på olika håll men elever kommer på något sätt kunna få sin lunch, säger Anna Johansson, verksamhetsutvecklare på kost- och städ.

Särskolan och andra elever som bedöms ha särskilda behov kommer att gå i skolan som vanligt. För övriga elever ska fjärrundervisningen så långt det är möjligt följa ordinarie schema.

– Alla elever är ju individer så man har olika förutsättningar för sitt skolarbete och för en del så kan det här passa hyggligt bra medan andra kommer ha lite större utmaningar. Detta är ingen lätt undervisningsform vare sig för lärare eller elever och vi har stor respekt för det, säger Carl Bartler.

Ber om förståelse

I nuläget är det sagt att fjärrundervisningen ska pågå i två veckor och kommunchefen hoppas att det inte att det kommer att bli längre än så.

– Jag tycker att det vore bra om vi kunde hålla detta kort för jag tror att det kan påverka grundskolans verksamhet mycket mer än gymnasieskolan och vuxenutbildningen.

ANNONS

Han hoppas nu att alla inblandade har förståelse för situationen.

– Vi gör detta för att minska smittspridningen. Vi har inte sett en såhär allvarlig smittspridning förut och utifrån det perspektivet följer vi smittskyddsläkarens rekommendationer. Men jag förstår att det kommer bli en del bekymmer och utmaningar hos både elever och föräldrar. Vi beklagar det och ska göra vad vi kan för att hantera det på bästa sätt.

LÄS MER:Beslut om distansundervisning fattas inom kort

LÄS MER:Högstadieskolor får bedriva fjärrundervisning

ANNONS