Varbergs sjukhus kritiseras av myndighet – bältade minderårig patient

Minderårig patient bältades i över en timme och sprejades med pepparsprej. Varbergs sjukhus har inte följt regelverket, fastslår Inspektionen för vård och omsorg (IVO).

ANNONS
|

I februari vårdares en minderårig patient enligt Lagen om psykiatrisk tvångsvård på Varbergs sjukhus. Under vårdtiden ska patienten enligt IVO:s uttalande blivit fastspänd med bälte i mer än en timma utan att ny läkarbedömning gjorts.

Enligt lag får en minderårig person inte bältas mer än en timma utan ny bedömning från läkare.

Händelsen ska ha föregåtts av att patienten fått beskedet att hen inte skulle få åka hem. Tumult uppstod och polis tillkallades som använde pepparsprej mot patienten som sedan bältades i drygt två timmar.

IVO fastslår i sin kritik att läkarbedömning gjorts vid två tillfällen under bältningstiden. Vid båda tillfällena ska detta dock skett när mer än en timma gått.

ANNONS

"Vårdgivaren har inte säkerställt att handläggningen skedde i enlighet med gällande regelverk när beslut om tvångsåtgärder fattades.”, skriver IVO.

I övrigt skriver IVO att Varbergs sjukhus arbetade utifrån barnets bästa i det aktuella fallet och inga ytterligare åtgärder vidtas.

ANNONS