Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efterfrågan på cyklar och cykelleder har ökat de senaste åren. Förra sommaren ville så många ha med cykeln ut i naturen att det var svårt att hitta en cykel att hyra. Bild: Karin Hartmann
Efterfrågan på cyklar och cykelleder har ökat de senaste åren. Förra sommaren ville så många ha med cykeln ut i naturen att det var svårt att hitta en cykel att hyra. Bild: Karin Hartmann

Varbergs satsning på hyrcyklar ligger rätt i tiden

Mycket talar för cykeln, både nu och i framtiden. Intresset för att cykla, både till vardags och på fritiden har ökat stadigt, inte minst på grund av restriktioner.

Förra året fick cykeln ett rejält uppsving som alternativ till trängsel i kollektivtrafiken. I Varberg märktes också ett sug under hemestern.

– Förra sommaren fanns knappt en cykel att hyra, berättar Johanna Östheden Andersson, som är projektledare för EU-projektet SMaRT.

I år blir det bättre för inom ramen för SMaRT har Näringslivs- och destinationskontoret ställt ut inte mindre än hundra orange och blå cyklar på olika platser i Varberg.

Cyklarna kan hyras med hjälp av en app och lämnas tillbaka vid ett av de andra cykelställena.

– Det har gått jättebra, en av dagarna hade vi 72 uthyrningar, säger Johanna, som är nyfiken på hur siffrorna ser ut i september.

– Det som är bra med den här typen av EU-projekt är att man kan testa sig fram. I slutet av sommaren kommer vi att veta mer om efterfrågan, hur stort slitage det blir på cyklarna och hur ekonomin ser ut.

Till 2022

SMaRT sträcker sig fram till 2022.

– Vi hoppas självklart hitta en möjlighet för fortsatt drift av hyrcyklarna, säger Johanna.

Cyklarna har tagits fram av Cycleurope och grundmodellen är cykeln Tove.

– Vi har gjort en del anpassningar för att cyklarna ska vara mer hållbara för uthyrning.

Bland annat finns en vajer i den höj- och sänkbara sadeln, så att sadeln ska vara kvar på cykeln när nästa person kommer och vill hyra, förklarar Johanna.

Hon är entusiastisk och tror att cyklandet kommer att fortsätta öka.

– Vi har under de senaste åren sett ett ökat intresse för utomhusaktiviteter och friluftsliv. Många som hör av sig eller kommer in på vår turistinformation har frågor kring cykel- och vandringsleder, kartor och mountainbikebanor.

Rekryterar för framtiden

På Cycleurope i Varberg har man nyanställt 20 personer i produktionen och ser en långsiktig stigande trend för cykel.

– I Europa och på hemmaplan tas många initiativ för att underlätta och stimulera cykling. Vi har haft en rekordstor efterfrågan både i verkstäderna och på nya cyklar. Framförallt har elcykeln kommit starkt de senaste åren. Från city- och pendlarcyklar med el, till lastcyklar, säger marknads- och affärsutvecklingschef Johanna Smedberg.

Artikeln har tidigare publicerats i Varbergsposten

Cykeluthyrningen når du via appen Donkey Republic.

Kör försiktigt:

De flesta cykelolyckorna i Varberg är singelolyckor, men i 17 % av olyckorna är motorfordon inblandade. Ofta sker de vid övergångar.

Tänk på att du som cyklist har väjningsplikt när du kommer från en cykelbana och ska korsa vägen. Det är också troligt att du har sett bilen långt innan föraren sett dig, särskilt om du kommer i hög fart. Ta ögonkontakt med föraren och kom oskadd över vägbanan.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här