Varbergs nya vårdcentral växer fram på Lugnet

Norra Varberg ska få en ny vårdcentral. Initiativtagarna vill locka med kontinuitet, kvalitet och en familjär känsla. HN har träffat dem och tagit en närmare titt på lokalen.

ANNONS
LocationVarberg||

Konturerna av en vårdcentral börjar sakta men säkert att växa fram i den omkring 400 kvadratmeter stora före detta butikslokalen i Trivashuset vid Lugnetrondellen.

Med start i september kommer här att finnas vad personerna bakom Lugnetkliniken, Lennart Svensson och Nebrass Mahmoud, beskriver som ett komplett vårdutbud. Det handlar om läkarmottagning, BVC, distriktsköterskemottagning och rehabilitering. Den privata vårdcentralen kommer att arbeta på uppdrag av Region Halland och ingå i Vårdval Halland.

Lennart Svensson är specialist i allmänmedicin sedan 25 år tillbaka och kommer att agera verksamhetschef. Han har arbetat som distriktsläkare under många år och har under drygt ett decennium jobbat som akutläkare och överläkare på akutmottagningen på sjukhuset i Varberg och han är också specialist inom akutsjukvård .

ANNONS

Lugnetkliniken har funnits i tankarna länge

Nebrass Mahmoud har arbetat som läkare i Halland sedan 2007 och är utbildad specialist inom akutsjukvård, internmedicin och kardiologi. Under senare år har även han arbetat som överläkare på sjukhuset i Varberg. Hans titel i det nya företaget kommer att vara vd, men båda två kommer även att arbeta som läkare på vårdcentralen.

Planerna på att starta just en privat vårdcentral har de haft i bakhuvudet under många år.

– När Nebrass ringde mig för ungefär ett år sedan och sa nu är det dags så behövde jag inte så lång betänketid innan jag sa att vi kör, säger Lennart Svensson.

För båda två handlar det om en möjlighet att få bygga något eget och kunna skapa något bestående och bra för framtiden.

– Vi har sammantaget en stor erfarenhet och kunskap och tror att vi kommer att komplettera vandra väl. Kvalité och kontinuitet är viktigt. Man ska till exempel alltid få träffa samma läkare hos oss, säger Nebrass Mahmoud.

Har varit en hel del arbete med att anpassa lokalerna

– Vi står just nu i det som kommer att vara väntrummet till BVC, säger Richard Jande som är kommersiell förvaltare på Fortinova som äger fastigheten.

Han berättar att byggarbetarna har hållit på i ungefär tre månader med att bygga om lokalen.

ANNONS

– Här fanns ingenting när vi började. Det här är en väldigt stor ombyggnation. Nu har det precis reglat upp ett nytt golv här. Vi har dragit nya avlopp. För sådant fanns det inte så mycket av. Men vi ligger bra i fas och nu är det mest finlir kvar, säger Richard Jande.

Vårdcentralen innebär flera nya arbetstillfällen

Nu när lokalen håller på att ta form är nästa stora projekt att anställa personal. Förhoppningen är att det kommer att finns fyra eller fem fast anställda läkare på vårdcentralen när allt har kommit igång.

– Till det så tillkommer det ett antal sköterskor, undersköterskor och administrativ personal. Totalt handlar det om ungefär tio arbetstillfällen, säger Lennart Svensson.

– Det är en övergång för oss att gå från att vara anställda till att själva driva ett företag. Visst kommer vi att arbeta som läkare, men det blir de här andra delarna som blir nya och utmanande, säger Nebrass Mahmoud.

Långsiktighet en viktig aspekt i satsningen

Hyresavtalet som tecknats är på tio år. Och det är ungefär vad som brukar skrivas när det handlar om såpass stora anpassningar av lokalen för ett specifikt ändamål som skett här.

– Vi vill att de ska vara här ännu längre och vi är väldigt glada att detta ska hända. Från vårat håll som fastighetsägare är det ju otroligt roligt. Och jag tror också att det är välkommet hos allmänheten också, säger Richard Jande.

ANNONS

LÄS MER:Ny vårdcentral öppnar i Varberg

LÄS MER:Framtidens vård framtagen enligt Socialdemokraterna

LÄS MER:Privata vårdcentraler överlägsna i Varberg

LÄS MER:Läjeskliniken översvämmas av patienter

ANNONS