Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ulrika Rylins tjänst som landsbygdssamordnare är en servicefunktion till landsbygden.  Bild: Emma Steinvall NOD
Ulrika Rylins tjänst som landsbygdssamordnare är en servicefunktion till landsbygden. Bild: Emma Steinvall NOD

Varbergs landsbygd på agendan

En ny landsbygdsstrategi är på gång. Varbergs mindre orter behöver attrahera nya invånare och locka unga att stanna kvar. ”Jag hoppas på en konstruktiv diskussion”, säger landsbygdsrådets ordförande Björn Dahlén.

I morgon tisdag samlas näringslivs- och destinationskontoret (NOD), politiker, byalag, samhällsföreningar och landsbygdsrådet i Arena Varberg för att prata om landsbygdens framtid. Diskussionsunderlaget är förslaget till den strategi som ska ersätta den befintliga landsbygdsstrategin från 2011.

– Jag hoppas att vi kan ha en konstruktiv diskussion. Vad finns det för resurser, vad kan vi kräva, vad kan vi göra själva, när och hur allt ska komma i hamn, säger Varbergs landsbygdsråds ordförande Björn Dahlén.

Morgondagens möte är en uppföljning på förra årets träff. Att få gamla och unga att bo kvar på mindre orter samt vikten av samhällsservice var två frågor som lyftes då. Mötet resulterade i fem huvudområden att satsa på, dessa är en del av förslaget som ska diskuteras.

Björn Dahlén lyfter fram kollektivtrafik, bygga/bo samt skola.

– Förut var det mest äldre i byalagen. Nu är det blandat, många barnfamiljer flyttar ut på landsbygden och för dem är skolan den viktigaste frågan.

– Landsbygden är viktig för Varberg. Vi vill kunna erbjuda olika livsmiljöer, säger Ulrika Rylin, landsbygdssamordnare på NOD.

Hon menar att en attraktiv landsbygd dels är viktig för inflyttning till kommunen, vilket stärker skatteunderlaget, dels för de många egenföretagare och lantbrukare som bedriver sin verksamhet utanför tätorten.

Finns det pengar avsatta för att utveckla landsbygden?

– Det finns olika medel, bland annat min tjänst som är en servicefunktion till landsbygden. Övriga medel finns i ordinarie budget under respektive förvaltning.

Hur ska man få unga att stanna kvar på landsbygden är en viktig fråga. Björn Dahlén från Varbergs landsbygdsråd tycker att dialogen med kommunen fungerar bra och att Ulrika Rylin ”är en klippa”. Bild: Malin arnesson
Hur ska man få unga att stanna kvar på landsbygden är en viktig fråga. Björn Dahlén från Varbergs landsbygdsråd tycker att dialogen med kommunen fungerar bra och att Ulrika Rylin ”är en klippa”. Bild: Malin arnesson

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här