Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Varbergs kommun vill ha dialog om framtiden för Ringhals

Varbergs kommun vill se en utveckling av Väröhalvön där kärnkraftverket Ringhals ligger. Nu har man skickat en skrivelse till bland annat Näringsdepartementet och hoppas få till en diskussion om frågan.

I en skrivelse till Näringsdepartementet, Infrastrukturdepartementet och Vattenfall bjuder kommunstyrelsen i Varberg in till dialog om framtida utveckling av Ringhals och Väröhalvön. Halvön har sedan länge pekats ut av Energimyndigheten som en riksintressant plats för framtida energiproduktion och kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil (M), som tillsammans med kommundirektören Carl Barter undertecknat skrivelsen, säger att potentialen för Väröhalvön är enorm.

– Det finns stora möjligheter på Värhöhalvön. Vi har färdig infrastruktur på Ringhals med exempelvis högspänningsledningar och där finns en lång erfarenhet av elproduktion och oerhört mycket kompetens, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunstyrelsens ordförande i Varberg.

Utöver det poängterar Ann-Charlotte Stenkil (M) också närheten till Chalmers tekniska högskola och möjligheten till samarbete och utveckling. I skrivelsen frågar sig Varbergs kommun vilken roll Ringhals ska spela för utvecklingen av framtidens energilösningar och hur den kompetens som finns på Värhöhalvön kan tas tillvara för eventuella nya uppdrag.

– Vi vill få till ett möte och en dialog om det här. Hur ser Vattenfall som ägare på Ringhals framtid? Det pågår en jättestor utveckling i världen och Sverige ligger långt fram. Då tycker vi att man borde ta vara på det kunnande som sedan 50 år tillbaka finns ute på halvön, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

Ringhals har länge varit Nordens största kraftverk och stått för en femtedel av Sveriges elförsörjning. I dagsläget är två reaktorer av fyra igång och då ändras förutsättningarna. Enligt skrivelsen är ”Ringhals utveckling en minst lika viktig fråga för Varbergs kommun som dess avveckling” och man saknar de konkreta initiativen.

– Hela Sverige håller på att förfasas över hur vi ska få energi på rätt sätt och till rätt ställe. Energin som produceras i norr behövs just nu i söder. Det finns stor potential att rusta för framtiden här och vi vill gärna se att en utveckling, säger Ann-Charlotte Stenkil (M).

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här