Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Varbergs kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag

På fredagen den 27 januari är det 78 år sedan fångarna i förintelselägret Auschwitz-Birkenau befriades. Varbergs kommun uppmärksammar Förintelsens minnesdag med en kväll på Komedianten.

För att hedra offren i Förintelsen arrangeras en kväll med bland annat musik och talare på Komedianten. Evenemanget startar klockan 18 då klezmerbandet Zemer Kapell uppträder. Klezmer är en genre som har sitt ursprung i den musik som östeuropeiska judar framförde i Östeuropa innan andra världskriget.

Franciska Levy, som kallas Mimmi, är en förintelseöverlevare som talar under kvällen. I ett pressmeddelande skriver Varbergs kommun att Franciska Levy föddes 1928 in i judisk familj i dåvarande Tjeckoslovakien. Hennes hembyn ockuperades av Hitler 1939 och gavs sedan till Ungern. Mimmi och hennes familj skickades till Auschwitz, varpå familjen tvingades till gaskamrarna vid ankomst. Med hjälp av Röda Korset tog hon sig till Sverige vid krigsslutet. Tidigare har Mimmi även berättat om den antisemitism hon möttes av när hon kom till Sverige.

Varbergs niondeklassare kommer tillsammans med pedagoger berätta om sin studieresa till Auschwitz i höstas. Gustaf Jönsson, som under 2022 haft uppdraget som Varbergs kommunkoreograf, uppträder med en specialkoreograferad dans.

Förintelsens minnesdag på biblioteken

Varbergs bibliotek uppmärksammar Förintelsens minnesdag till och med 5 februari. Där kommer man kunna ta del av ”Motstånd”, en utställning som gjorts av Forum för levande historia. Utställningen belyser enskilda personer som valde att gå emot strömmen och på olika sätt tog kampen mot Nazityskland.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här