Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Varbergs kommun ser neddragningarna som tillfälliga

Tretton bussturer påverkas och satsningen på mer helgtrafik med tågen mellan Varberg och Göteborg tas bort. Varbergs toppolitiker har tyckt till om Hallandstrafikens planerade neddragningar.

Som Hallands Nyheter har rapporterat om tidigare har Hallandstrafiken aviserat om stora neddragningar i trafikutbudet i hela Halland nästa år. Detta på grund av de intäktsbortfall som blivit en konsekvens av coronapandemin. Politikerna i Falkenberg reagerade starkt på förslaget i en artikel i tidningen i förra veckan.

Nu har även politikerna i Varberg tittat ordentligt på hur neddragningarna i kollektivtrafiken påverkar medborgarna i kommunen. Även om de i sitt remissvar trycker på att neddragningarna kommer att få konsekvenser så uttrycker de också en viss förståelse för att Hallandstrafiken måste agera på något sätt.

– Det är synd att det blir så här när vi var på rätt väg. Vi hade en god trend med att kollektivtrafiken ökade, men den bröts av pandemin. Samtidigt är vi realistiska och förstår att det inte går att köra tomma bussar. Fast å andra sidan, går det inga bussar kan man inte börja åka heller, säger Ann-Charlotte Stenkil (M), kommunalråd.

Svårare att ta sig till sjukhuset

I sitt remissvar skriver kommunen att de är positiva till att Hallandstrafiken undviker stora neddragningar för tågtrafiken. Men är samtidigt kritiska till att den aviserade satsningen på ökad helgtrafik mellan Varberg och Göteborg tas bort.

Kommunen menar också att neddragningarna för dagsturer med buss kommer att ha stora negativa effekter för ungdomars fritid. Bland annat nämner de linje 653 till Himle som en neddragning vars omfattning kommer att få stora konsekvenser.

Politikerna vänder sig också mot neddragningen av linje 2. Som enligt dem skulle göra det svårare för äldre att ta sig mellan stan och sjukhuset. Vidare skriver kommunen att Varbergs kommun förväntar sig att neddragningarna är tillfälliga och trafiken så fort det är möjligt återgår till det normala.

– Regionen har gått in och stöttat Hallandstrafiken med väldigt stora belopp. Det håller inte i längden. Nu föreslår Hallandstrafiken en besparing på 17 miljoner kronor. De har ju tappat betydligt mycket mer än så. Man får se det som att man tar ett steg ner för att sedan samla ny fart igen när pandemin är över, säger Ann-Charlotte Stenkil.

Fakta: Så påverkas busslinjerna i Varberg

2 Trönninge-Bussterminalen-Sjukhuset-Erlandsgården: 12 turer per vardag och riktning tas bort i lågtrafik mellan Bussterminalen och Sjukhuset

11 Håstensskolan-Lorensberg-Bussterminalen-Kurorten: Linjen delas upp i två olika linjer. 6 turer per vardag och riktning tas bort.

15 Bussterminalen-Getterön 5:e vik: 3 turer tas bort.

653 Varberg-Himle: 4 turer per vardag och riktning tas bort.

661 VBG-Grimeton-Rolfstorp-Karl-Gustav: 1 tur per vardag i ena riktningen tas bort samt att lördagsturerna blir anropsstyrda.

662 VBG-Tofta-Lindberg-Valinge: 1 tur per vardag och riktning tas bort.

690 Breared-VBG-Väröbruk-Ringhals: 1 tur per vardag och riktning tas bort.

691 Träslövsläge-Breared-Ringhals: 1 tur per vardag och riktning tas bort.

692 Varberg-Ringhals: 1 tur per vardag och riktning tas bort.

693 Träslövsläge-Breared-VBG-Ringhals: 1 tur per vardag och riktning tas bort.

694 Sörse-VBG-Ringhals: 1 tur per vardag och riktning tas bort.

695 VBG-Trönninge-Tofta-Ringhals: 1 tur per vardag och riktning tas bort.

697 Varberg-Ringhals: 1 tur per vardag och riktning tas bort.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här