Kultur- och fritidsnämnden i Varberg får 300 000 kronor i budgettillskott för att kunna satsa extra på aktiviteter för sommarlovslediga.
Kultur- och fritidsnämnden får 300 000 kronor i budgettillskott för att kunna satsa extra på aktiviteter för sommarlovslediga. Bild: Jonas Arneson

Varbergs kommun satsar extra på aktiviteter för sommarlovslediga

Just nu pågår arbetet för fullt med att få igång extrainsatta aktiviteter för barn och unga i sommar. Satsningen görs för att lindra konsekvenserna av coronapandemin.

ANNONS
|

Idén grundar sig att färre ungdomar kommer ha möjlighet till feriearbete och att familjer troligen inte har samma möjligheter till resor i sommar. Dessutom kan de ekonomiska förutsättningarna ha påverkats av varsel eller permitteringar. Alliansgruppen i kultur- och fritidsnämnden ansökte därför om ett extra budgettillskott på 300 000 kronor av kommunstyrelsen, som beviljades vid tisdagens kommunfullmäktige.

– Jag tror att det kommer att betyda mycket, för vi kommer att få träffa många fler barn och unga än vanligt som inte har något att göra på sommaren. Det innebär också att vi kan utöka och göra fler satsningar både i staden och på landsbygden, säger Katarina Sundberg, förvaltningschef på kultur-och fritid.

ANNONS

Riktar ni in er mot någon speciell målgrupp?

– Alla som känner att de vill vara med och hitta på spännande saker är välkomna. Vi försöker att ha något för de riktigt små och något för de lite äldre. Det ska finnas något för alla hoppas vi, säger Katarina Sundberg

Flera av aktiviteterna har genomförts tidigare, bland annat de vid Fästningsbadet som enligt Sundberg har varit uppskattade. Men det kommer att finnas mycket i programmet som är nytt för i år.

– Vi ser fram emot pop up-aktiviteterna som kulturenheten håller på att jobba med i detalj. Där ser vi möjligheten att få testa saker som vi inte har gjort förut. Det gäller att ha ögonen öppna för vad vi hittar på här i sommar, säger hon.

Anpassar aktiviteterna efter rådande situation

Sommarlovsaktiviteterna pågår hela sommaren, med start så snart som möjligt. Coronapandemins restriktioner och rekommendationer gör att aktiviteterna i viss mån måste anpassas.

– Vi har arbetat hela våren med att anpassa våra aktiviteter, och vi jobbar med att ställa om och inte ställa in. Så vi har redan det tänket. Jag tycker att vi har fått lite rutin kring det, vad gäller att anpassa oss efter rådande läge. Det är ju lite vardag nu trots att vi är i en annorlunda situation. Vi räknar med att få göra det under hösten också, säger Katarina Sundberg.

ANNONS

Läs mer: Förslag: Fler aktiviteter för ungdomar i coronatider

ANNONS