Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Varbergs kommun lanserar eget hyrcykelsystem

Snart kan du hyra en cykel på ett ställe på stan och sedan lämna den någon helt annanstans. Det står klart när kommunen nu lanserar ett hyrcykelsystem med upp till hundra, förhoppningsvis företagsstrajpade, cyklar i centrala Varberg.

– Vi jobbar just nu för fullt med att få alla bitar på plats men planen är att systemet ska lanseras i början av juni om allt går enligt plan, säger Johanna Östheden Andersson som är projektledare på Näringslivs- och destinationskontoret (Nod).

Cyklarna kommer att placeras i olika stationer i centrala Varberg. Vart dessa kommer att ligga är inte klart i detta nu. Klart är dock att det blir lokalproducerade cyklar då de kommer att tillverkas av Cycleurope.

– Systemet kommer att ha mellan tio och fjorton zoner för upphämtning och avlämning. Så man behöver inte lämna tillbaka cykeln på samma ställe som man hyrde, säger Johanna Östheden Andersson.

Ser gärna att även andra företag syns på cyklarna

Kommunen hoppas också att andra lokala företag vill vara en del av projektet. För 3 000 kronor så får företagen synas med sin logga på en av de hundra cyklarna. Några företag har redan nappat berättar Johanna Östheden Andersson.

– Genom företagens synlighet på hyrcyklarna vill vi stärka känslan av att näringslivet, kommunen och regionen jobbar tillsammans för en hållbar destination och för ett hållbart och hälsosamt Varberg, säger hon.

Cykelsystemet som sådant är upphandlat och det blev det danska företaget Donkey Republic som fick avtalet. Det är ett i branschen väletablerat företag som finns på många andra platser i landet.

Ett samarbete mellan EU, Regionen och kommunen

Projektet är finansierat fram till och med 2022 och efter det ska det utredas om det blir en fortsättning. 50 procent av finansieringen kommer från EU-programmet Interreg ÖKS, 25 procent har Region Halland gått in med. De resterande 25 procenten kommer från Varbergs kommun och Nod i form av arbetat tid.

– Syftet med satsningen är främst att uppmuntra till ett hållbart resande bland besökare. Om man vill förändra resebeteendet hos människor måste det helt enkelt finnas tillgång till miljövänliga alternativ, säger Johanna Östheden Andersson.

Det kommer inte att vara gratis att nyttja cyklarna. Något exakt pris är ännu inte satt. Men tanken är att det ska vara billigt att åka kortare sträckor men kosta mer att använda cykeln till exempel en hel dag.

– En heldag ska ligga högre än våra cykelhandlare. Vi som en offentlig verksamhet ska inte konkurrera med det privata näringslivet, säger Johanna Östheden Andersson.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här