Varbergs kommun får miljonbelopp i coronastöd

Socialstyrelsen har beviljat miljonbelopp för Varbergs kommuns merkostnader inom socialtjänst samt hälsa- och sjukvård till följd av pandemin.
– Merkostnaderna för pandemin blev i princip nollställd och det var också grundsyftet med bidraget, säger socialförvaltningens ekonomichef Ola Viestam.

ANNONS
|

Varbergs kommun hade ansökt om 13,4 miljoner kronor i coronastöd för perioden februari till augusti. Efter en fördelning av den statliga potten beviljades 91,4 procent, alltså 12,3 miljoner kronor.

— Det största beloppet har gått till personalkostnader, eftersom vi har fått ta in mer personal. Det handlar också om skyddsmateriel som är en stor post i det hela, säger Ola Viestam.

I november ansökte kommunen om ett nytt bidrag på 8,9 miljoner kronor för andra perioden år 2020. Totalt sett handlar det om personalkostnader för 16,1 miljoner, kostnader för skyddsutrustning för 4,9 miljoner och övriga belopp som till exempel arbetskläder, plexiglasskärmar och vikarier för närmare 1,3 miljoner kronor.

ANNONS

— Resterande procent som vi inte beviljades har vi tagit med i ansökning nummer två, förklarar Ola Viestam.

Om det blir fler stöd att söka för framtida merkostnader till följd av pandemin är fortfarande oklart. Det förklarar kommunens socialchef Anna-Lena Sellergren.

— Det är bra om vi får klarhet i om vi får fortsätta söka stöd eller om det här är vår sista ansökan som lämnas in. Det har betydelse för den totala ekonomin, säger hon.

ANNONS