Varbergs kommun ersätter små papperskorgar med stora sopkärl

Sommaren 2020 nådde nedskräpningen på Varbergs stränder nya nivåer. Nu satsar kommunen på stora sopkärl för att lösa problemet.

ANNONS
|

Nu är snart de små papperskorgarna vid Varbergs stränder ett minne blott. För att äntligen få bukt med nedskräpningsproblemet har kommunen köpt in ett tjugotal stora sopkärl som ska placeras ut vid Ankaret, Apelviken och på första, tredje och femte vik på Getterön.

LÄS MER:Enormt skräpiga stränder i Varberg i sommar

– Vi har tagit beslut om att plocka ner en del mindre papperskorgar som fylls på snabbt. De nya sopkärlen rymmer tre kubik, större delen av behållaren grävs ner i marken och de är försedda med lock. Med locket hoppas vi också att problemet med måsar och trutar blir mindre. Fåglarna sitter oftast på kanten på papperskorgarna och slänger ut skräp på marken men det blir svårare nu, säger Jenny Bergström, chef för drift och anläggning på hamn- och gatuförvaltningen.

ANNONS

Nedskräpning - ett stort problem i Varberg

Nedskräpning längs med stränderna under sommartid har i många år varit ett problem i Varberg men under 2020 nåddes nya höjder. I juni i fjol hanterade kommunen dubbelt så mycket skräp i jämförelse med 2019. En av anledningarna var att hallänningarna fick anpassa sig till hemester och många köpte take away för att undvika trängsel på restauranger. Resultatet blev mycket matrester och kartonger på stränderna och de små papperskorgarna översvämmades på nolltid.

– Jag har full förståelse för att man lägger soporna vid första bästa papperskorg när man går från stranden med full packning, trötta barn och en uppblåsbar krokodil i handen. Även om den papperskorgen är full så är det på något sätt okej att sätta sitt skräp bredvid på marken. Nu får man kanske gå lite längre med sin soppåse men däremot sväljer de nya sopkärlen enormt mycket mer.

Varje sopkärl kostar 25 000 kronor

Prislappen för varje sopkärl ligger på cirka 25 000 kronor. Jenny Bergström tror att det nu kommer räcka med soptömning en gång i veckan.

– De senaste vi beställde har en digital lösning med en sensor som talar om när de är fulla.

Hur tömmer man ett sådant här stort sopkärl som är nedgrävt i marken?

ANNONS

– Vi lyfter upp säcken som finns inne i sopkärlet med en kranbil och sedan lägger säcken på kranbilen.

Trots den nya satsningen så kommer det inte bli aktuellt med någon sopsortering i sopkärlen.

– Det är jättesvårt att få till sopsortering vid sådana här ställen. Vi har gjort försök tidigare men det har inte fungerat utan vår personal har fått stå och plocka trasigt glas för att sortera ut soporna. Det går inte. Alla soporna kommer istället gå till förbränning, säger Jenny Bergström.

ANNONS