Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt HN
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
1/10

Varbergs historiska nöjesliv

Hembygdsföreningen Gamla Varberg ger ut boken "Hundra år av nöjen" om stadens nöjesliv.

Varbergs nöjesliv är inte bara något som nuförtiden blommar upp under sommaren. Tittar man i backspegeln har stadens nöjesliv sprudlat även historiskt sett. I den nya boken "Hundra år av nöjen" har hembygdsföreningen Gamla Varberg skrivit om Varbergs nöjesliv mellan 1865 och 1965. Där kan läsare bland annat ta del av berättelsen om två stora nöjesparker i Varbergs historia: Pehrsonska Trädgården och Nöjesparken.  
– Pehrsonska Trädgården startades av krögaren Börje Pehrson 1965. Det var ett schweizeri, ett ställe där man sålde både konditorivaror och alkohol, främst arrak. Stället lockade många unga män, säger Lennart Hjelmstedt, bokens författare. 

Lokalen låg på den plats där Galleria Trädgården ligger i dag och det som inte varit känt tidigare är vad det var för typ av underhållning som gästerna fick ta del av - nämligen varieté. 
– Det var akrobater, lindansare och kuplettsångare och massa annat. Det var väldigt klassbundet då, det fina folket gick till Societén och den lägre medelklassen gick till Pehrsonska.     

Efter Pehrsonska Trädgården var det Nöjesparken som tog över en stor del av nöjesscenen. Främst var det idrottsrörelsen och arbetarrörelsen som låg bakom att det blev Varbergs första folkpark. 
– Förr dansades det mycket på Påskberget och där söps det rätt friskt. För att få bort supandet grundade man 1932 en folkpark i Nöjesparken. Efter fem år byggdes den stora teatern och som mest kunde man ta in 1 300 personer inomhus, säger Lennart Hjelmstedt. 

Under 1930 och 1940-talen var Nöjesparken stället där man träffades, dansade och lyssnade på musik.  
– Folkparkerna har betytt mycket för många och det är många par i Varberg som har träffats på Nöjesparken, säger Ronald Johansson, som har arbetat med att ta fram bilder till boken. 

Senare kom många av dåtidens stora artister till Varberg för att spela, bland annat Duke Ellington, Zarah Leander och Alice Babs. 
– Där kunde man för första gången se artister som man bara sett på tv tidigare. Det var en sensation och en del artister kunde locka 4000 personer till Nöjesparken, säger Ronald Johansson. 

I boken beskrivs tiden som "en glansperiod för nöjes-Varberg" och utöver historier om nöjesparkerna berättas det om revyer, orkestrar och Varbergs musikliv. Det är hembygdsföreningens 23:e bok och vad som blir nästa bokprojekt är än så länge inte bestämt. Men för Ronald Johansson finns det mer att berätta.
– Det kommer alltid att finnas något nytt att skriva om den här staden. 

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här