Varbergs hemlösa får vänta på härbärge

Än ser det inte ut att bli något natthärbärge i Varberg. – Det här är ett sorgebarn för mig, säger socialnämndens vice ordförande Turid Ravlo-Svensson (S).

ANNONS
|

När hösten närmar sig blossar debatten om natthärbärge för Varbergs hemlösa upp på nytt.

Socialnämndens ordförande Erland Linjer (M) gick i vintras ut med förslaget om föreningsdrivna härbärgen, men sedan dess har inte mycket hänt i frågan.

– Verkligen inte. Vi gjorde några trevande försök, men det fanns inget intresse, säger Erland Linjer.

Intresset finns, i föreningen Natthärbärget Lyktan som länge kämpat för en lösning i Varberg. Men de har ingen lokal.

– Hade kommunen varit positiv hade vi haft ett natthärbärge för flera år sedan, säger Elke Textor, från föreningen.

LÄS OCKSÅ:Inga härbärgen i vinter

ANNONS

Hon uppskattar att det behövs en lokal med plats för 10-15 personer.

– Det finns uppgifter om att det skulle finnas väldigt många hemlösa, men det är ingenting jag har fått till mig varken från förvaltningen eller andra, säger Erland Linjer.

– Hade detta gällt en stor grupp människor hade det varit lättare att ha en lokal stående. Men Varberg är ingen stor stad, säger han.

Socialnämndens vice ordförande Turid Ravlo-Svensson (S) håller inte med.

– Jag blir irriterad när han säger så, det är så verklighetsfrånvarande att jag blir rädd. Erland Linjer borde gå en runda på stationen på kvällar och helger så får han se lite av verkligheten. De finns framför ögonen om man bara tittar, säger hon.

– Det vi glömmer är att Varberg är ingen liten stad längre, då får man storstadsproblematiken, säger Turid Ravlo-Svensson.

Det Varbergs kommun kan erbjuda är tillfälligt tak över huvudet i form av plats på vandrarhem eller liknande. Men alla som vistas i kommunen omfattas inte av detta. En grupp som sedan ett antal år står utan bostad i Varberg är EU-migranter.

– Man är jätterädd att ordna för våra EU-medborgare. Många som lärt känna dem ser att de är människor som du och jag, säger Elke Textor.

ANNONS

För Erland Linjer är det tydligt varför socialnämnden inte kan ta ansvar för EU-migranterna.

– Man har rätt att vara i landet i tre månader, ska man vara här längre så ska man skaffa ett arbete. Vi har vid ett par tillfällen hjälpt EU-migranterna att ta sig hem med buss, och detsamma gör vi för den som kommer hit från Jönköping eller Kalmar och är hemlös.

Turid Ravlo Svensson är kritisk mot Linjers förhållningssätt till frågan.

– De är också människor. Antalet EU-migranter i kommunen har inte ökat, men de är här och de kommer inte att lämna Varberg. De finns här även om vi låtsas som att de inte finns.

Turid Ravlo-Svensson tycker det är viktigt att kommunen ordnar så att EU-migranterna har någonstans att duscha, gå på toaletten och sova.

– Jag tycker inte att det är roligt att veta att de gör sina behov ute. Vi är upprörda för att folk lämnar hundbajs i våra buskar, men detta bryr vi oss inte om. Då tycker jag att det är bättre om vi har ett system där vi har kontroll på var de är.

– Det blir lite av en subkultur vid sedan om vårt eget samhälle, säger Turid Ravlo-Svensson.

ANNONS

Föreningen Natthärbärget Lyktan ställer nu sitt hopp till socialnämndens vice ordförande.

– Turid Ravlo-Svensson står upp för vad hon tycker. Det behövs personligt engagemang. Vi har nytt hopp, säger Elke Textor.

Hon är noggrann med att poängtera att härbärget ska vara öppet för alla hemlösa, oavsett härkomst.

– Natthärbärget ska vara för den som är hemlös, vi diskriminerar ingen, säger Elke Textor och fortsätter:

– Det är extremt när folk ska behöva sova ute på vintern. Det är ovärdigt ett civiliserat samhälle, säger hon.

LÄS OCKSÅ:Diding finansierar härbärge

Fakta: Så definieras hemlöshet

Begreppet hemlöshet är brett och delas upp i fyra olika situationer. Exempel på en person som anses vara hemlös:

  • Personen är hänvisad till akutboende, härbärge, jourboende eller är uteliggare.
  • Personen är intagen eller inskriven på exempelvis kriminalvårdsanstalt eller stödboende inom socialtjänst och planeras att skrivas ut inom tre månader men inte har någon egen bostad ordnad inför detta.
  • Personen bor i en bostad ordnad av kommunen, exempelvis försökslägenhet eller har socialt kontrakt. Avtalet för boendet är då förenat med tillsyn och/eller särskilda villkor eller regler.
  • Personen bor tillfälligt hos kompisar, familj, har ett tillfälligt inneboende- eller andrahandskontrakt hos en privatperson (eller liknande).

Källa: Socialstyrelsen

ANNONS