Varbergs Gif vill motarbeta övergrepp mot barn – deltar i projekt

Projektet Schysst spel lägger fokus på ungas kroppsliga integritet där man ökar barns förståelse med hjälp av workshops.
– Jag hoppas att vi ska öka tryggheten ännu mer, säger Monika Callenberg, från Varbergs Gif Friidrotts stöd-, och krisgrupp.

ANNONS
LocationVarberg||

Varbergs Gif Friidrott har de senaste åren tagit stora steg vad gäller arbetet för att barn och unga ska känna sig trygga inom idrotten. Som ett led i detta bjöd man i veckan in organisationen Treskablinoll som som startat upp projektet Schysst spel.

Treskablinoll är en organisation som bildades 2017 för att motverka övergrepp bland barn. Man fokuserar på arenor där barnen är mycket i sin vardag och har skapat Idrottsbrevet, där man hjälper idrottsföreningar med dessa frågor. Inom organisationen finns även Förskolebrevet, och man har nyligen börjat arbeta med Grundskolebrevet.

– 62 idrottsföreningar är anslutna till Idrottsbrevet. Projektet Schysst spel har pågått i ett år och där nådde vi förra året ut till 300 barn från fyra föreningar. Målet för i år är att nå 400 barn och att vi ska nå föreningar utanför Stockholm. Där är Varbergs Gif nu först ut, säger Farhad Mazi, som är verksamhetschef på Treskablinoll.

ANNONS

Syfte att ge barn verktyg

Projektets syfte är att lära barn mer om kroppslig integritet, samt att ge barn verktyg för att uttrycka att någon går över gränsen. Detta görs genom workshops och fokus ligger på barn i åldrarna 7-11.

På workshopparna blandas samtal med övningar och lek. Temat är värderingar och vad det innebär att vara en bra vän. Ämnen som diskuteras är kroppen, var och hur man sätter gränser, vad man ska göra om det finns någon som inte respekterar gränserna, med mera.

– Vi lyfter hur man behandlar varandra både utanför och innanför idrottshallarna. Vi pratar mycket om ögon-, och talrespekt, hur man exempelvis tittar på varandra i duschen och hur man pratar med varandra. Det är inte bara tränare och ledare som begår övergrepp, utan barn begår även övergrepp på andra barn, säger Farhad Mazi.

Varbergs Gif Friidrott har sedan ungefär tio år tillbaka bildat en stöd-, och krisgrupp. Den startades i samband med att före detta höjdhopparen Patrik Sjöberg gick ut i media och berättade att han blivit utsatt som övergrepp som barn.

– Lokaltidningarna frågade alla föreningar i Varberg om man hade en sådan grupp och det hade vi ju inte. Vi tänkte att det måste vi självklart ha, säger Monika Callenberg, som är tränare i föreningen och representant i stöd-, och krisgruppen.

ANNONS

Gruppen jobbar framförallt förebyggande med att lära känna sina medlemmar. Man genomför projekt med intervjuer och enkäter och utvärderar och samtalar med barn och unga. Bland annat handlar samtalen om huruvida man varit utsatt för mobbning och övergrepp och om det finns vuxna inom eller utom föreningen som man har förtroende för och kan prata med.

Inte för tidigt

Främst ligger fokus i Varbergs Gif på barn som är tolv år och äldre.

– Vi kände vi inte haft så mycket verktyg för yngre så vi blev väldigt positiva när vi hörde om det här projektet. Jag hoppas att vi ska öka tryggheten ännu mer, säger Monika Callenberg.

Farhad Mazi och Julia Blomquist Bennett, som är projektledare för schysst spel, berättar att de inte försöker linda in kommunikationen med barnen, utan går rakt på sak.

– Det är bra att man pratar ordagrant inte bara använder luddiga koncept. Man säger snopp, snippa, rumpa och bröst så det finns inget utrymme inget utrymme för misstolkning. Man pratar exempelvis inte om ”otillåten beröring”. Det är värderingar som vuxna har lagt till, men de har ingen aning om dem, säger Julia Blomquist Bennett.

Enligt Farhad Mazi är det viktigt att börja prata om kroppslig integritet tidigt för att bland annat rädda liv. Han menar att kopplingen till exempelvis psykisk ohälsa och självmord är stark om man blivit utsatt och att trots att barnen ”bara” är sju år så är det inte för tidigt.

ANNONS

– Det tråkiga svaret är att förövare tycker aldrig barn är för unga, så därför behöver vi börja så tidigt som möjligt.

ANNONS