FÖR LÅG HYRA. Martin Rylander, vd på Varbergs Fastighets AB, kan konstatera att hyran i fastigheten som han står bredvid nu får högre hyra från 2017.
FÖR LÅG HYRA. Martin Rylander, vd på Varbergs Fastighets AB, kan konstatera att hyran i fastigheten som han står bredvid nu får högre hyra från 2017.

Varbergs Fastighets AB hyrde ut för billigt

Fastigheten Postmästaren, som ägs av Varbergs Fastighets AB (VFAB), har inte haft marknadsmässiga hyror. Nu ska det justeras. Från årsskiftet blir hyran mer än tre gånger så hög.

ANNONS
|

Vid en granskning från skattemyndigheten uppmärksammades det att hyressättningen inte var marknadsmässig.

Om inte hyresnivån justerades skulle det kunna leda till att Varbergs Fastighets AB beskattades för mellanskillnaden.

Hyran har under de senaste fem åren legat på omkring 335 kronor per kvadratmeter. Skatteverkets rekommenderade genomsnittshyra för området ligger på 1050 kr/kvm.

– Nu har vi hittat en marknadsmässig hyra. Nya hyran blir en dryg tusenlapp per kvadratmeter, säger Martin Rylander, vd på Varbergs Fastighets AB.

Hur kunde hyran vara så felsatt?

– Delvis beroende på att marknadshyrorna har dragit iväg. Vi har ett hårt tryck på kontor i Varberg.

ANNONS

Har ni fler fastigheter i centrum med felsatta hyror?

– Nej, det tror vi inte, vi har jobbat strategiskt under en tid. Det tittas på hyran när hyreskontrakten går ut, man drar inte igång processer under pågående kontraktstid, för det finns inte en hyresgäst som skulle acceptera det, säger Martin Rylander.

Hyresgäster i Postmästaren är kommunala verksamheter som socialnämnden, barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och servicenämnden.

För att klara hyreshöjningarna föreslår kommunstyrelsen en sänkning av 2017 års kommunbidrag till Varberg Event med 3,5 miljoner kronor. Pengarna ska sedan disponeras om till berörda nämnder. Slutgiltigt beslutet tas av fullmäktige.

ANNONS