Varbergs dyraste lägenhet – 98 000 kronor per kvadrat

Fästningsgatan är den adress i Varberg där kvadratmeterpriset ökat mest under de två senaste åren. Den ytmässigt dyraste bostadsrätt som någonsin sålts i staden ligger också här, i ett gulmålat trähus från 1800-talet.
– Det var en unik lägenhet i en unik miljö, säger Johanna Ingman, mäklaren som rodde rekordaffären i land.

ANNONS
|

Med hjälp av siffror från Svensk Mäklarstatistik har Fastighetsbyrån sammanställt på vilka gator i landet priserna på bostadsrätter ökat mest under de senaste två åren. Hallandslistan toppas av Fästningsgatan i Varberg, där kvadratmeterpriset i snitt har stigit med 15 331 kronor.

– Jag kan inte säga att jag är förvånad. Kvarteret är mysigt, läget är centralt och havet och fästningen ligger bara ett stenkast bort, säger Johanna Ingman.

Hon är mäklare på Svensk Fastighetsförmedling och kan stoltsera med att ha sålt Fästningsgatans dyraste lägenhet, sett till kvadratmeterpriset. Det kan till och med vara den ytmässigt dyraste lägenhet som någonsin sålts i Varberg. Mycket talar för det.

ANNONS

På bostadssajten Booli, som redovisat slutpriser på bostäder sedan 2007, finns det hur som helst ingen annan bostadsrätt som betingat ett lika högt kvadratmeterpris.

98 000 per kvadratmeter

Lägenheten i fråga är 17 kvadratmeter stor och lades ut på Hemnet för 1 275 000 kronor. Efter en intensiv budgivning landade köpeskillingen på 1 670 000 kronor – 98 000 kronor per kvadratmeter. Det är 20 000 kronor mer än det tidigare rekordet.

– Det som trissar upp priserna är ofta att det finns något unikt med bostaden. Till exempel är huset i sig från sent 1800-tal, och så gamla hus är ovanliga i Varberg. Sen har lägenheten en egen ingång också, man får nästan som en gårdshuskänsla, säger Johanna Ingman.

– Att lägenheten inte är så stor påverkar naturligtvis också kvadratmeterpriset. Det hade inte gått att sätta ett så högt kvadratmeterpris på en större bostad, fortsätter hon.

Faktum är att den lilla bostadsrätten också är den minsta lägenhet som någonsin sålts i Varberg, enligt Boolis statistik.

Rekordlägenheten såldes hösten 2021, och sedan dess har mycket hänt. Energikrisen, kvardröjande pandemieffekter och kriget i Ukraina har pressat upp inflationen med kraftigt stigande bolåneräntor som följd.

Läget på bostadsmarknaden är ett helt annat i dag, konstaterar Johanna Ingman.

ANNONS

Rådet: Var ute i god tid

– Egentligen tror jag inte att Varberg är lika hårt drabbat som många andra städer i Sverige – det finns fortfarande en stor vilja att bo här. Men det är klart att vi märker av det. Vi säljer fortfarande bostäder, men det tar betydligt längre tid i dag. Intressenterna är generellt färre och budgivningarna är inte alls lika intensiva som för ett år sedan. Ibland finns det bara en spekulant.

Och att marknaden har svalnat bör man ha i åtanke som säljare, menar Johanna Ingman.

– Om man funderar på att flytta bör man ha god framförhållning och planera sin försäljning på ett klokt sätt. Allting tar längre tid i dagsläget, samtidigt som bankerna ställer högre krav på köparna.

Rekordet på 98 000 kronor per kvadratmeter lär alltså stå sig ett tag.

ANNONS