Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Planeringen för Varbergs bostads första bilpool är i slutfasen. Innan april månad är slut, hoppas Mattias Qwinth, förvaltningschef, att bilarna ska rulla på gatorna. Bild: Anna Johansson
Planeringen för Varbergs bostads första bilpool är i slutfasen. Innan april månad är slut, hoppas Mattias Qwinth, förvaltningschef, att bilarna ska rulla på gatorna. Bild: Anna Johansson

Varbergs Bostads första bilpool är i startgroparna

Varbergs Bostads planerade bilpool i det nybyggda området Västra Sörse kan bli verklighet i vår. Nu förs de sista diskussionerna om hur bilpoolen ska utformas.

Planen är att två elbilar ska utgå från parkeringen vid Västra Sörse. Kanske ska användarna även kunna få tillgång till andra bilar, som till exempel transportbilar eller större familjebilar som kan användas vid till exempel en helgresa med familjen, eller en tur till ett byggvaruhus.

Det exakta upplägget för den nya bilpoolen diskuteras fortfarande och en direktupphandling ska avgöra vem som ska driva den. Tanken är att den ska kunna vara igång under våren beroende på när laddstolparna har hunnit installeras.

– Det ska bli väldigt intressant att se vad det är för efterfrågan på bilarna, säger Mattias Qwinth förvaltningschef på Varbergs Bostad.

Bilpool ett villkor

När parkeringsnormen för Västra Sörse sattes till 0,8 bilar per lägenhet istället för 1,1 som är standarden i Varberg var det med som ett villkor i förhandlingarna att Varbergs Bostad skulle införa en bilpool.

De första bostäderna på Västra Sörse stod klara 2020. Att bilpoolen har dröjt beror, enligt Mattias Qwinth, på att upphandlingen av laddplatser för elbilar tog längre tid än väntat.

– Vi hade kunnat starta tidigare med fossilbilar, men vi ville gärna ha elbilar, förklarar han.

Nu ser man på parkeringen hur laddstolparna börjar växa fram. Det blir sex platser med laddningsmöjlighet, de som inte är upptagna av bilpoolens bilar ska kunna användas av andra, inte bara hyresgäster. Om detsamma ska gälla bilpoolen är inte bestämt än, men den kan bli öppen för fler än bara de som hyr hos Varbergs Bostad.

– Vi tittar på två olika alternativ. En öppen för alla, eller en sluten bilpool som bara är för hyresgäster. Jag ser hellre en publik bilpool än att bilarna bara står, vi vill att bilarna ska användas, säger Mattias Qwinth.

Brunnsberg nästa

Om installationen av laddstolpar följer planen kan bilpoolen vara igång under våren. Det blir Varbergs Bostads första bilpool, men tanken är att fler ska följa. Först ut är det nya området på Brunnsberg.

– Vi tittar på bilpooler vid alla våra nyproduktioner. Hela biten med delningsekonomi är intressant, jag tror att vi i framtiden kommer vilja dela mer med varandra, säger Mattias Qwinth.

LÄS MER: Många garageplatser står tomma på Västra Sörse

LÄS MER: Varbergs Bostad satsar på bilpooler

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här