Varbergs Bostad vill riva hela sitt bestånd i Bua

Det kommunala fastighetsbolaget Varbergs Bostad planerar att riva hela sitt bestånd i Bua. Beslutet omfattar 367 lägenheter och är en förberedelse för en kommande jättesatsning i området.

ANNONS
LocationBua||

Varbergs Bostad har sedan lång tid tillbaka funderat på vad som ska göras med de ålderstigna och slitna lägenhetshus som bolaget äger på Alvägen, Violvägen, Syrénvägen, Liljevägen och Rosenvägen i Bua.

Husen härrör från 1960-70-talet och byggdes ursprungligen av Värö bostäder – det kommunala bostadsbolag som fanns i dåvarande Värö kommun.

Husen står delvis på mycket lös grund och det har sedan tidigare stått klart att de 102 lägenheter som finns kvar på Violvägen (ett hus revs 2018) kommer att behöva rivas.

Bostadsbolaget har funderat fram och tillbaka på vad som ska göras med området och nu kommit fram till att samtliga hus (totalt 367 lägenheter) ska rivas och att hela området sedan ska bebyggas med nya hus.

ANNONS

Bakgrunden är bland annat att det visat sig för kostsamt att renovera.

– Vi hade planer på att renovera husen på Alvägen, men där gick Hyresgästföreningen inte med på de hyreshöjningar som hade varit nödvändiga för att finansiera det, berättar Varbergs Bostads vd Ulf Hofstedt.

Lösningen blir nu i stället en total omvandling av området. Varbergs Bostad hoppas att kunna stärka hela ortens varumärke och på så sätt möjliggöra de enorma investeringar som kommer att krävas. Problemet är nämligen att Bua idag har ett för lågt marknadsvärde för att ett nybyggnadsprojekt ska gå ihop.

– Vi kan inte ta ut så höga hyror som det skulle krävas. Och det låga marknadsvärdet för området gör att vi får en högre kalkylränta, vilket avspeglar affärsrisken, än när vi bygger på exempelvis Sörse. De nybyggda husen skulle därmed inte anses vara värda så mycket som det kostar att bygga dem, vilket skulle resultera i nedskrivningar, förklarar Hofstedt.

Den enda vägen framåt tycks alltså vara att försöka lyfta hela orten Buas varumärke för att på så vis få upp marknadsvärdet på de stora markområden som Varbergs Bostad äger. Och det är detta mastodontprojekt som bostadsbolagets styrelse nu har beslutat att sjösätta.

– Ett inriktningsbeslut har fattats i vår styrelse och vi presenterade detta för våra ägare i Varbergs Stadshus AB (kommunkoncernen) häromdagen, berättar Ulf Hofstedt.

ANNONS

Förslaget innebär en stor omvandling i Bua och kan komma att kräva beslut från politikerna i kommunfullmäktige för att kunna genomföras.

– Det handlar om en samhällsförändring och då måste övriga delar följa med, som förskolor, skolor, vägar och offentlig service, konstaterar Hofstedt.

I dagarna informeras hyresgästerna i området om planerna. De lägenheter som påverkas i ett första skede är de 102 lägenheterna på Violvägen. 38 av dessa hyrs på rivningskontrakt, men resterande hyresgäster måste Varbergs Bostad nu försöka ta hand om och hitta nya lägenheter åt.

– Därför kommer rivningarna att ske stegvis. Husen på Violvägen rivs inom 3-4 år. Husen på Alvägen kommer att stå kvar i omkring 10 år till. Husen på på Syrén-, Lilje- och Rosenvägen rustas upp så att de kan stå kvar i 25 år till, säger Hofstedt.

Tanken är därmed att de hyresgäster som förlorar sitt hem på Violvägen ska kunna erbjudas nya lägenheter i området om de vill.

– Vi kommer att ta hand om våra hyresgäster, försäkrar Hofstedt.

Området kommer så småningom att bebyggas med nya hus i varierande storlek, och Varbergs Bostad räknar med att antalet lägenheter i området kommer kunna utökas kraftigt.

– Husen står i nuläget väldigt glest och det finns stora möjligheter till förtätning, konstaterar Hofstedt.

ANNONS

Tanken är att den nya bebyggelsen ska innehålla olika upplåtelseformer.

– Det betyder att vi kan tänka oss både hyresrätter och bostadsrätter i området, säger Hofstedt.

Buas omvandling

Varbergs Bostads AB har med hjälp av arkitektbyrå Arkkas tagit fram en idé om hur det nya området i Bua ska komma att gestalta sig.

* Oregelbunden kvartersstruktur med gränder

* Klassiska sadeltak

* Blandning av flerbostadshus, småhus, radhus och villor

* Varierande byggnadshöjd i 1-5 våningar

* Olika upplåtelseform och varierande storlek på bostäderna

Planerad möjlig byggstart är 2024. Rivning och nybyggnation ska ske i etapper. Ny detaljplan kommer att krävas.

ANNONS