Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Varbergs Bostads AB:s röda tegelhus på Lilla Drottninggatan i Varberg. Bild: Rebecka Kvint
Varbergs Bostads AB:s röda tegelhus på Lilla Drottninggatan i Varberg. Bild: Rebecka Kvint

Varbergs Bostad: "Vi försvinner inte från centrum"

Styrelseordföranden i Varbergs Bostads AB tillbakavisar kritiken mot den planerade försäljningen av de röda tegelhusen på Lilla Drottninggatan.
”Vi försvinner inte från centrum.”

Kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostads AB överväger att sälja 37 hyreslägenheter på Lilla Drottninggatan 2 och 4 i Varbergs centrum till Deromekoncernen. Om detta och kritiken mot det från hyresgäster, Hyresgästföreningen och kommunalrådet Jana Nilsson (S) berättade HN för två veckor sedan.

LÄS MER: Hyresgästerna kritiska mot planer på försäljning

Företrädare för Varbergs Bostads AB ville inte kommentera uppgifterna när HN började skriva om saken men HN har återvänt till bostadsbolaget för att höra dess uppfattning.

LÄS MER: Varbergs Bostad överväger att sälja 37 hyresrätter mitt i stan

Hänvisar till ordföranden

Katarina Eiderbrant (S), vice ordförande i bolagets styrelse, vill dock inte kommentera ärendet.

– Jag avstår från att uttala mig. Jag låter Stefan Stenberg tala för styrelsen.

Stefan Stenberg (C) är ordförande i bolagets styrelse och han ringar in den planerade försäljningen utifrån den stora omvandlingen som pågår i kvarteret:

Stefan Stenberg (C) Bild: Annika Karlbom
Stefan Stenberg (C) Bild: Annika Karlbom

– Det här har aktualiserats i och med ändringen av detaljplanen för alla byggena som pågår i kvarteret. Dessutom ska det anläggas en gata mellan Gamlebygatan och Baggens gränd. Det gör det svårt för oss att göra så mycket vettigt med den fastigheten. Den som bygger annat i kvarteret kan kanske sköta de här husen bättre än vi? Så har vi resonerat.

LÄS MER: Gatstump ska byggas – efter att ha planerats i över 80 år

– Sen är det också i någon mening en ekonomisk fråga. Men det är inte så att vi akut och desperat letar efter något att sälja.

Men som stor fastighetsägare är ni väl vana att det byggs i närheten av er?

– Ja, men här är det speciella förutsättningar genom att det byggs och ändras så mycket.

Om det är lika bra att Deromekoncernen äger de här husen också, förutom det de redan äger och deläger i kvarteret – den gamla marmeladfabriken och kommande nya Charleshill... Man kan väl också se det som att de blir väldigt stora och att mångfalden minskar?

– Nja, jag vet inte om den mångfalden finns ändå? När man bygger och äger fastigheter finns det fördelar att ha ytor att jobba med. Det fanns många olika fastighetsägare i kvarteret tidigare och nu är det färre, det är inget ovanligt att det blir så.

Stora byggen pågår i kvarteret Malmen, där husen på Lilla Drottninggatan 2 och 4 ligger. Flera hus har rivits och nu byggs nytt.
Stora byggen pågår i kvarteret Malmen, där husen på Lilla Drottninggatan 2 och 4 ligger. Flera hus har rivits och nu byggs nytt.

Mycket ska byggas

Varbergs Bostads AB har stora byggprojekt igång och ännu fler byggen är på väg – på Sörse, i Bua, Veddige och Tvååker.

– Företaget växer kraftigt. Vi bygger mycket. Då måste vi ha en starkare balansräkning. Vi lägger i storleksordningen 100 miljoner kronor om året i underhåll på de fastigheter vi har, och det kommer inte bli mindre framöver. Vi måste se om vårt hus och se till att vi har kapital i bolaget för att kunna göra det som förväntas: Att underhålla det vi har och bygga nytt.

Flera hus och många lägenheter kvar

Stefan Stenberg tillbakavisar kritiken om att försäljningen skulle hota beståndet av billiga hyresrätter i centrum. Han säger att bolaget har nära 900 lägenheter i centrala stan – och då har han räknat bort Brunnsberg, Havstruten, Håsten, Apelvikshöjd och Sörse.

– Många av våra fastigheter i centrum är ganska små med 20, 30 eller 40 lägenheter på samma adress. Det enda vi byggt på 2000-talet i det området är de nya husen på Lilla Drottninggatan och punkthuset på Egnahemsgatan, och nu bygger vi om Åkaren. Allt annat är så att säga äldre lägenheter från 1950, -60, -70, -80 och -90-talet och de har följaktligen ganska låga hyror. Så jag vill påstå att vi har många billiga lägenheter. Vi kommer ha ungefär 850 stycken i centrum efter den här försäljningen, plus Åkaren.

Några planer på ytterligare försäljningar av hyresfastigheter finns inte i dagsläget, enligt Stefan Stenberg, men han utesluter inte att det skulle kunna ändras i framtiden.

LÄS MER: Hyreshus rivs för att ge plats åt 34 nya lägenheter

LÄS MER: Nu rivs huset på Lilla Drottninggatan

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här