Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Varbergs Bostad plockar bort kritiserat tvättsystem

Varbergs Bostad plockar nu bort de starkt kritiserade tvättmaskinerna från kvarteret Havstruten. Tvättmaskinerna, som tvättar i kallt vatten, har bedömts som otjänliga och ohygieniska av hyresgästerna. Frågan var på väg att bli en rättslig process.

Det var i slutet av 2019 som en ny, till synes revolutionerande, tvättmetod infördes i tvättstugan i kvarteret Havstruten på Håstensgatan. Kläderna skulle nu tvättas i kallt, avjoniserat vatten utan tvättmedel vilket skulle innebära miljömässiga vinster.

Men systemet blev snabbt mycket kritiserat – hyresgästerna ansåg att kläderna helt enkelt inte blev rena och det fanns också oro för att tvättmetoden kunde vara ohygienisk.

Sven-Olof Andersson i kvarteret Havstrutens gårdsråd är en av de som drivit frågan.

– Det började med att jag gjorde en felanmälan till VBAB som de totalt ignorerade. Då kontaktade jag Hyresgästföreningen, berättar han.

Sven-Olof Andersson ser det som avgörande att gårdsrådet ifrågasatt huruvida tvättsystemet är smittsäkert i förhållande till coronaviruset.

– Vi framför detta i vår senaste inlaga till Varbergs Bostad, och på den har vi inte fått något svar. Mer än att vi nu på omvägar har fått höra att systemet ska plockas bort, säger han.

Sven-Olof Andersson är kritisk till hur VBAB hanterat frågan. Gårdsrådet har själva genomfört en enkät bland de boende om det nya systemet samt samlat in synpunkter och åsikter från de boende som de vidarebefordrat till VBAB.

– Som svar har vi bara fått standardiserade papegojsvar från olika tjänstemän. Det är uppenbart att de inte har någon serviceinriktad inställning till sina hyresgäster, utan bara ser oss som besvärliga, säger han.

Att VBAB nu avslutar projektet ser Sven-Olof Andersson som en stor lättnad.

– Äntligen kan vi börja tvätta på normala tider igen. Ingen har velat använda de nya maskinerna vilket har gjort det omöjligt att få en tid till den enda tvättstuga som haft kvar de gamla, säger han.

Varbergs Bostads vd Ulf Hofstedt medger att pilotprojektet har blivit ett misslyckande och att man nu måste lyssna på hyresgästerna och plocka bort tvättsystemet.

– Vi tyckte att detta var ett intressant och spännande projekt men det viktiga är att våra kunder är nöjda. De anser inte att detta fungerar och då plockar vi bort det. Det handlar om ett filter som plockas bort och då blir detta som vanliga tvättmaskiner igen, säger han.

Varför chansade ni på en metod som man inte visste om den fungerade?

– Den person som drev det här projektet hos oss ansåg att det var klarlagt att metoden fungerar. Och den är i bruk i flera andra kommuner med gott resultat. Men det viktiga är att våra hyresgäster är nöjda och eftersom de inte anser att systemet fungerar så plockar vi bort det nu, säger Hofstedt.

Ni får kritik från hyresgäster som anser att de inte fått ordentliga svar när de riktat klagomål mot tvättmaskinerna. Hur ser du på det?

– Den kritiken kan jag inte hålla med om. Vi har diskuterat den här frågan mycket inom Varbergs Bostad sedan det framkommit kritik.

Varbergs Bostad stod också inför en hotande process om saken i hyresnämnden. Hyresgästföreningens jurist Cassandra Cramér skriver i ett mejl till Hallands Nyheter att hon ansökt om ett åtgärdsföreläggande.

”Eftersom hyresvärden nu självmant har meddelat att de kommer att ta bort tvättmaskinerna behöver vi nu inte gå vidare med den rättsliga processen”, skriver hon.

Cramér utesluter inte att risk för virussmitta spelat en avgörande roll i sammanhanget.

”Jag vet dessvärre inte vilken faktor som varit avgörande för hyresvärdens beslut, men det är inte otänkbart att den pågående pandemin och de risker detta medför har haft en avgörande roll”, skriver hon.

Varbergs Bostads vd Ulf Hofstedt menar att coronafrågan inte har spelat någon roll alls för beslutet att skrota systemet.

– Så som vi förstår Folkhälsomyndigheten så smittar coronaviruset inte via tvättmaskiner. Vi har inte fått någon branschinformation eller så som pekar i den riktningen, säger han.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

Superlokalt - här får du senaste nytt från ditt område

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här