Varbergs Bostad mot ny riktning

Varbergs Bostad är på väg att få ändrat ägardirektiv. Om så blir fallet, vilket mycket talar för, så ska bostadsbolaget verka för att det byggs både hyres- och bostadsrätter. Hyresgästföreningen är försiktigt positiv till förslaget.

ANNONS
|

Varbergs kommun står startklarför att testa ett nytt grepp för att få fram nya lägenheter. Slutgiltigt beslut tas av fullmäktige.

På bordet ligger ett färdigt förslag om ändrat ägardirektiv för Varbergs Bostad, vilket ska göra det möjligt att sälja nybyggda bostadsrättslägenheter.

– Om det här är ett sätt att få fram kapital till nya hyresrätter till en rimlig hyresnivå och få till en blandstad, så är det positivt. Det behövs med tanke på att kötiden för att få en lägenhet via kommunala bostadsbolaget är drygt tio år, säger Pedram Kouchakpour, förhandlingschef för Hyresgästföreningen i Västsverige.Målsättningen med att bygga både hyres- och bostadsrätter ska också stå med i det nya ägardirektivet.

ANNONS

Nyproduktionen ska bidra till att skapa en bra blandning av upplåtelseformer, för att möta behovet för människor i olika livssituationer, står det att läsa i förslaget.

Kommunstyrelsens ordförande Ann-Charlotte Stenkil har tidigare redogjort i Hallands Nyheter om att hon inte har någonting emot om allmännyttan avyttrade ett antal bostäder för att använda pengarna till att bygga nya hyresrätter.

Men på den punkten får hon inte medhåll av Hyresgästföreningen.

– Det är inte allmännyttans uppdrag att sälja ut lägenheter. Kommunen har ett bostadsförsörjningsansvar där den ska se till att det finns en blandad bebyggelse i olika upplåtelseformer. Det ska finnas bostäder för alla människor.

– Att sälja ut befintliga lägenheter är inte ett sätt att göra det på. Gör bostadsbolaget hyresrätter till bostadsrätter måste folk låna pengar för att bo kvar i sina hem samtidigt som hyresrätter med rimliga hyror försvinner från bostadsmarknaden.

–De nya lägenheter som byggs kommer att ha en betydligt högre hyresnivå, vilket innebär att de inte blir åtkomliga för människor med lägre inkomster, säger Pedram Kouchakpour.

Han tycker Varbergs Bostad är så kapitalstarkt att bolaget borde kunna låna pengar för att bygga nytt.

– Nu blir det bara en annan affärsmodell med att ta in pengar genom att sälja bostadsrätter. Det är viktigt att bostadsbolaget har pengar till det löpande underhållet av sina bostäder, så att det inte kommer förslag i efterhand om att höja hyror med tio procent för att klara av underhållsansvaret.

ANNONS
ANNONS