Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Varbergs Bostad överväger att sälja 37 hyresrätter mitt i stan

Varbergs Bostads AB överväger att sälja 37 hyreslägenheter på Lilla Drottninggatan. Jana Nilsson (S) vill stoppa planerna och reagerar kraftigt mot det han anser vara ett försök att smyga igenom affären utan debatt.

På Lilla Drottninggatan 2 och 4 ligger röda tegelhus. De ägs av det kommunala bostadsbolaget Varbergs Bostads AB. I husen finns 37 hyreslägenheter.

Strax intill pågår byggnation av bostadsrätter och hyresrätter i projekt Malmen, signerat Lindebergs Fastigheter. Här pågår också Deromekoncernens ombyggnation av den gamla marmeladfabriken till bostadsrätter. Snart har Derome också byggstart för sitt projekt Charleshill.

Varbergs Bostads AB överväger nu att sälja de två röda husen. HN får olika besked om huruvida beslut är fattat om försäljningen eller inte från Varbergs Bostads AB.

Varken vd Ulf Hofstedt eller bostadsbolagets styrelseordförande Stefan Stenberg (C) eller dess vice ordförande Katarina Eiderbrant (S) vill kommentera uppgifterna om försäljningen närmare. Hyresgästerna har inte fått information om att en försäljning diskuteras.

Varbergs Bostads AB lyder under moderkoncernen Varbergs Stadshus AB. Där har frågan om försäljningen varit uppe nu i januari – efter att kommunalrådet Jana Nilsson (S) krävt det.

S vill ha politisk debatt

Jana Nilsson (S) anser att Alliansmajoriteten i såväl Varbergs Bostads AB som Varbergs Stadshus AB försöker smyga igenom en försäljning av husen.

– För mig är det givet att en sådan här sak måste upp till fullmäktige, säger Jana Nilsson (S).

Under Varbergs Stadshus AB:s möte den 12 januari beslutade majoriteten att frågan om försäljning inte är av principiell beskaffenhet och att den därmed inte behöver lyftas till fullmäktige.

Socialdemokraterna reserverade sig mot det beslutet: "Att sälja ut hyresrätter till den privata marknaden har inte tidigare skett i Varberg... // ...Detta innebär ju en helt ny inriktning för hur Varbergs Bostad kan hantera sitt bestånd av hyresrätter och då borde givetvis ägaren, det vill säga kommunfullmäktige, getts utrymme att diskutera om detta är okej."

Jana Nilsson (S) kritisk

När Hallands Nyheter begär ut protokollet från styrelsemötet från kommunen, där reservationen är bifogad, är uppgifter om adressen maskad (dold).

– Jaså de har maskat det? Ja snacka om att dölja ett ärende och försöka kväva en offentlig debatt... De vill inte ha någon diskussion om detta, säger en upprörd Jana Nilsson.

– För första gången vill man sälja 37 hyreslägenheter mitt i centrum i ett paket. Självklart bör detta lyftas till fullmäktige så det kan diskuteras. Varbergs Bostads AB äger relativt begränsat med hyresrätter i centrum så det är alldeles självklart att det här är en viktig diskussion. Jag tycker inte man ska sälja de lägenheterna men jag förstår att vi skulle kunna förlora en omröstning om det i fullmäktige. Så är det, vi är minoritet. Men självklart måste det diskuteras.

LÄS MER: Kommuntoppar säger ja till skatteplanering

En förberedelse för affären hanterades i fullmäktige i december, genom att fullmäktige valde ledamöter och revisorer till ett bolag vilket ska hantera försäljningen genom så kallad paketering, som innebär ett slags skatteplanering. Vänsterpartiet deltog inte i beslutet för att markera sitt missnöje med att ett kommunalt bolag ägnar sig åt paketering.

Men själva försäljningen lär alltså inte nå fullmäktiges bord. Efter Varbergs Stadshus AB:s beslut lär frågan stanna hos Varbergs Bostads AB.

Stenkil (M) överraskad över publicering

Ann-Charlotte Stenkil (M) säger att hon blev förvånad när hon läste Hallands Nyheters artikel om fastighetsförsäljningen på Lilla Drottninggatan.

– Det faktum att adressen var maskad i protokollet från styrelsemötet handlar inte om att dölja någonting. Anledningen är att affären inte är klar utan den förhandlas just nu. Dessutom är det av hänsyn till hyresgästerna som ännu inte är informerade och det borde Jana Nilsson veta om, säger hon.

Nilssons kritik om att frågan inte tas upp i fullmäktige sätter Stenkil sig kraftigt emot. Hon hänvisar till det beslut som togs i fullmäktige i maj 2020 som innebär att försäljning av fastigheter inte behöver gå genom fullmäktige.

– Utifrån det beslutet så lever den här frågan inte upp till någon principiell beskaffenhet. Det här handlar om 37 hyresrätter av runt 5 000 som Varbergs Bostad äger och jag skulle vilja påstå att det inte medför någon väsentlig förändring i balansräkningen. Varken i pengar eller i antal lägenheter kan det här betraktas som en principiell fråga och därför behöver den inte lyftas till fullmäktige.

Stenkil, som sitter som ordförande i Varbergs Stadshus AB, tog beslutet tillsammans med Christofer Bergenblock (C) och Tobias Carlsson (L) att inte lyfta frågan vidare utan låta beslutet ligga hos Varbergs Bostads styrelse.

Hyresgästföreningen säger nej

Hyresgästföreningen reagerar kraftigt mot uppgiften om att en försäljning kan vara på gång.

– Vi vill absolut inte ha någon försäljning, säger Hyresgästföreningens ordförande Göran Henriksson. Om de gör sig av med gamla fastigheter blir det ju bara nybyggt med högre hyror och för gräddan i stan. Det här tycker vi inte om alls.

De allmänna kommentarer HN får om försäljningar från Varbergs Bostads AB:s Stefan Stenberg (C) handlar om att försäljningar kan vara ett sätt att finansiera nybyggnation av lägenheter i kommunens mindre orter.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här