Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Varbergs Bois ska locka barn till läsning

Till vardags är Hampus Zackrisson och Joakim Lindner förebilder och inspiratörer på fotbollsplanen. Nu genom ett nytt projekt ska de även bli förebilder i Varbergs klassrum.

Projektet som drar igång under våren har fått namnet Läsande förebilder och är ett samarbete mellan Varbergs kommun, Bois och Sparbanksstiftelsen. Margaretha Bengtsson är specialpedagog och språkutvecklare vid Varbergs kommun och är tillsammans med sin kollega Fredrik Lund en av initiativtagarna bakom projektet.

– Läsning och läsförståelse är en grundförutsättning för demokrati och det finns bara ett sätt att bli en bra läsare och det är att läsa. Det finns mycket forskning som visar att idrottsprofiler kan inspirera unga att vilja läsa, säger hon.

Sparbanksstiftelsen stöttar ekonomiskt

För finansieringen av projektet står Sparbanksstiftelsen som har gått in med 200 000 kronor.

– När vi fick frågan om vi ville vara med och stötta projektet var det inte något svårt beslut att ta. Skola och utbildning är ett område som ligger oss varmt om hjärtat, säger Jan-inge Lyckberg vid Sparbanksstiftelsen.

Under vår och höstterminen 2021 kommer spelare från Bois att besöka 12 av Varbergs kommunala grundskolor för att ha högläsning och boksamtal med elever ur årskurs två. Sammanlagt ska åtta spelare i A-truppen vara delaktiga i projektet men det är bara Joakim Lindner och Hampus Zackrisson som kommer vara med vid alla tillfällen.

– Både jag och Hampus tycker att det här ska bli jätteroligt. Bois har blivit så stora nu att det känns som om vi kan ta ett stort ansvar i samhället. Samtidigt krävs det en väldigt liten insats från oss som kan ge mycket åt andra, säger Joakim Lindner.

Viktigt att göra flera saker

Boken som spelarna ska läsa för eleverna är Åskan av Ulf Stark. Alla elever som är med i projektet får dessutom ett eget exemplar av boken.Signerat av spelarna i Bois A-lag.

– Det är en väldigt rolig och bra berättelse men kanske inte en bok som eleverna skulle välja själva om de såg den, säger Margaretha Bengtsson.

Projektet ska förutom uppmuntra till läsande väva in samverkan mellan skola och arbetsliv. Spelarna ska i samtal med eleverna berätta om sina egna yrken, mål och drömmar.

– Både Hampus och Joakim studerar och arbetar vid sidan om fotbollen. Det är viktigt att visa för barnen att de inte bara är viktigt att göra en grej utan att det går att satsa på flera saker, säger Viktoria Struxsjö skola och arbetslivsutvecklare på Varbergs kommun.

Fler nyheter om Varberg hittar du här

De senaste lokala bostadsköpen hittar du här