Varbergs bästa utsikter

Vill du se Varberg från ovan? Här är tio platser med finfin utsikt som du inte bör missa.

ANNONS
LocationVarberg||

Hiaklitten

Höjden ”Hiaklitten” i Åkulla bokskogar mäter cirka 60 meter över havet och bjuder på utsikt över Byasjön. Den ligger längs Skogsbostigen som beskrivs som en av Hallands tuffaste vandringar. 5,5 km lång med en total stigning på 250 meter.

Borrås skåra

Bergsskåran med en fastkilad sten är en sevärdhet, men här finns också en vidsträckt utsikt över fälten.

Varbergs fästning

Från fästningen kan man få en slående utsikt både mot hav och stad. På köpet får man också en dos av Hallands historia och möjlighet att se ett historiskt fynd från Bockstens mosse.

Stadshotellets nya takterass

Flera restauranger finns att nämna med fina utsikter över havet. Fästningsterrassen och Hotell Havanna till exempel, men senaste tillskottet är den nya takterrassen på Varbergs stadshotell. Här har man fri utsikt, bland annat över Varbergs Fästning.

Höråstoppen

Längs motionsslingan i Tvååker finns två utsiktsplatser. En är skyltad ”Utsikten” och vetter mot Varberg med Grimetonmasterna i synfältet. Nästa skylt går mot ”Höråstoppen” och där ser man havet.

Kanonen, Mariedal

Påskbergskanonen tar sikte mot staden och här ser man fästningen över hustaken. Kanonen väger 1,5 ton och är hämtad från fästningen. Den tros vara gjuten år 1772.

P-hus Briggen

I våras invigdes utsiktsplatsen på översta våningen på P-hus Briggen. Här har man full koll på hamnområdet, och den som vill se riktigt nära kan använda kikaren. En sittyta, rinnande vatten för att fylla på vattenflaskan samt möjlighet att lyssna på musik eller Varbergshistorier gör utsiktsplatsen till en upplevelse.

Rantzauklippan

Rantzaumonumentet är rest på platsen för att hedra den danske härföraren Daniel Rantzau som dödades av en kanonkula 1569 då danskarna belägrade Varbergs fästning. Här ser man havet, Simstadion och Fästningen på samma gång.

Gamla stenbrottet söder om Subbe fyr

Stenhuggarna som arbetade i Varberg under 1800-talet hade en fin utsikt under arbetsdagen. I alla fall om de bröt sten vid det gamla stenbrottet som ligger söder om Subbe fyr. Här finns picknickbord på första parkett mot havet.

Carl Larssons hage

Platsen där Carl Larsson med familj hyrde en stuga somrarna 1887 och 1889 nära Kåsa finns kvar som en gräsmatta med stenmuren bevarad runtom. Här ser man havet och Varbergs fästning.

LÄS MER: För 450 år sedan: Död, krig och en erövrad borg

LÄS MER:Stadshotellet öppnar terrass med Pariskänsla

LÄS MER:Påskbergskanonen får kärlek och nyinvigs

LÄS MER:Här invigs utsiktsplatsen – som ungdomarna designat

LÄS MER:P-hus i Varberg ska extraknäcka som utkiksplats

LÄS MER:Njut av Sveriges största picknick – Tio pärlor du inte får missa

LÄS MER:På jakt efter Varbergs högsta bergstopp

LÄS MER:Kranförare – jobbet med utsikt

ANNONS